Cătălin Ivan demonstrează cu date că Daily Express promovează scenarii false despre imigranţi

Cătălin Ivan, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a trimis o a doua scrisoare către publicația britanică Daily Express, citând trei studii din Marea Britanie și România care arată că „britanicii nu se vor confrunta cu un aflux puternic de imigranți odată cu liberalizarea pieței muncii” și că șirul de articole din Daily Express se bazează „doar pe ipoteze false și scenarii forțate” și „exploatează sentimente anti-imigrație în scopuri proprii”.
Romania TV
15 nov. 2013, 12:33
Cătălin Ivan demonstrează cu date că Daily Express promovează scenarii false despre imigranţi

Liderul europarlamentarilor PSD atrage atenția că, dacă publicația Daily Express alege să promoveze „o imagine alarmantă și intenționat denaturată cu privire la efectele liberalizării pieței muncii”, întreaga Uniune Europeană are de suferit.

Cătălin Ivan arată cotidianului britanic că, potrivit unei analize BBC, doar 1% dintre români s-au interesat de un loc de muncă în Marea Britanie în 2013 sau 2014. Europarlamentarul mai subliniază că Marea Britanie este pe locul 4 în ceea ce privește destinațiile preferate de către românii dispuși să lucreze în străinătate, cu doar 0,6% dintre cei chestionați indicând această țară.

În final, Cătălin Ivan solicită încă o dată publicației Daily Express să „înceteze” campania împotriva imigranților români.

    Stimate Domnule Geoff Marsh,
    Stimată Doamnă Emily Fox,
    Stimate Domnule Macer Hall,

Așa cum am subliniat într-o scrisoare anterioară, campania pe care publicația dumneavoastră continuă să o desfășoare împotriva imigranților români reprezintă o amenințare inacceptabilă la adresa principiului european al liberei circulații și instigă la încălcarea prevederilor din Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană.

Studiile efectuate de mai multe instituții – atât din Marea Britanie, cât și din România – arată că britanicii nu se vor confrunta cu un aflux puternic de imigranți odată cu liberalizarea pieței muncii. Ele există pentru cei care vor să le vadă, iar datele sunt extrem de convingătoare. Dacă, însă, entități precum publicația dumneavoastră aleg să ignore aceste realități și să propage o imagine alarmantă și intenționat denaturată cu privire la efectele liberalizării pieței muncii, atunci ele fac rău nu numai țărilor împotriva cărora militează, ci întregii comunități europene, care nu poate funcționa decât unită.

Voi reda în continuare câteva concluzii din trei studii publicate anul acesta, care demontează campania desfășurată de Daily Express.

O analiză desfășurată de BBC în luna aprilie 2013, pe baza unor sondaje efectuate în România și Bulgaria, arată că doar 1% dintre români s-au interesat de un loc de muncă în Marea Britanie în 2013 sau 2014, fie printr-o agenție de recrutare, fie pe cont propriu. Impactul așteptat este chiar mai mic decât atât, aceeași analiză arătând în același timp că este o distanță foarte mare între aspirații și acțiuni concrete. Totodată, amplul studiu realizat de BBC arată că puținii români interesați de un loc de muncă în Marea Britanie au într-o mai mare măsură studii superioare și locuri de muncă în prezent decât media sondajului.

Un al doilea studiu care arată cât de exagerate sunt scenariile pe care le promovați a fost publicat în România, de către Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic, în februarie 2013. Conform acestui studiu, Marea Britanie este pe locul 4 în ceea ce privește destinațiile preferate de către românii dispuși să lucreze în străinătate, cu doar 0,6% dintre cei chestionați indicând această destinație la prima mențiune.

La aceste două studii se adaugă un raport publicat în noiembrie 2013 de Confederația Industriei Britanice (CBI), care arată că, în Marea Britanie, „există dovezi semnificative potrivit cărora, mai degrabă decât să dăuneze din punct de vedere economic populației, imigranții adaugă la potențialul productiv și la nivelul cererii într-o economie, crescând astfel PIB-ul pe termen lung”.

Totodată, potrivit raportului CBI, „63% dintre membrii Confederației Industriei Britanice au susținut că libera circulație a forței de muncă în cadrul UE a fost benefică pentru afacerile lor, în timp ce doar 1% au afirmat că a avut un impact negativ”.

Nu în ultimul rând, studiul mai arată că un alt beneficiu al mobilității forței de muncă constă în abilitatea firmelor britanice de a recruta cu ușurință angajați cu competențe de specialitate din întreaga UE, lucru foarte important având în vedere puternica valoare adăugată a industriilor britanice.

Având în vedere toate aceste dovezi statistice, devine evident faptul că demersul publicației dumneavoastră nu se bazează pe realitate, ci doar pe ipoteze false și scenarii forțate, menite să crească neîncrederea între cetățenii europeni și să exploateze sentimente anti-imigrație în scopuri proprii. Trebuie stopată minciuna și defăimarea la adresa românilor! De aceea, vă solicit încă o dată să încetați campania împotriva imigranților români, care nu aduce nimănui niciun beneficiu. Dimpotrivă, prin stimularea unor astfel de sentimente se pun în pericol valorile și principiile europene la care inclusiv Marea Britanie a aderat.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Traian Băsescu cutremură România: Este inadmisibil, nu pot accepta că s-a întâmplat așa ceva!
Playtech.ro
Tipul de pește pe care nu ar trebui să îl consume pisicile. Veterinarii nu îl recomandă, poate fi periculos pentru sănătatea lor
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Iulia Pârlea, despre necazurile din viața sa: Dar de ce a trebuit să mă nasc într-o familie ca asta
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
România, zguduită de trei cutremure în această dimineață! Unde au fost înregistrate seismele și ce magnitudine au avut
Cancan.ro
Anunț trist făcut de meteorologii Accuweather: În București, primăvara vine abia în luna mai
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cristela Georgescu îi ia locul lui Călin Georgescu? Ce va face dacă soțul ei va fi interzis de CCR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Macron Caută Să Păstreze Legăturile cu SUA în Contextul Crizei Transatlantice
MediaFlux
CINE e în SPATELE lui CĂLIN GEORGESCU! S-a AFLAT de abia ACUM! NU e PUTIN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar