Întrebat unde este mai confortabil, la Ministerul Justiţiei sau la Ministerul de Interne, Cătălin Predoiu a precizat că la MAI a descoperit un nou orizont, complet diferit.
”Nu eşti nicăieri confortabil, dacă îţi iei în serios această meserie de ministru. Poate să îţi placă ce faci, dar confortabil nu este. Mi-a plăcut şi acolo, descopăr şi aici un orizont nou, e complet diferit”, a declarat Predoiu.
Ministrul de Interne a comparat activitatea la la conducerea MAI cu un film de pe Netflix.
”Dacă vreţi, m-a întrebat cineva mai deunăzi care e diferenţa între una şi alta. Am spus că la Ministerul de Interne parcă aş fi la Netflix, într-un serial în care fiecare zi înseamnă un nou episod. Cam aşa e activitatea, ca pe linia frontului”, a precizat Cătălin Predoiu.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a explicat că deficitul de personal în structurile MAI este undeva la 20 la sută, iar cei proveniţi din sursă externă nu sunt deloc pregătiţi pentru această meserie.
”Calitatea procesului de pregătire implică în discuţie problema modului de recrutare, deficitul de personal (…) În ultimii ani s-a produs o penurie de personal în rândurile structurilor MAI. În mare e vorba de pensionări anticipate. Deficitul de personal e undeva, în medie, de 20 la sută pe toate structurile. Asta înseamnă că sunt structuri unde avem 30 la sută, 25 la sută, media fiind 20 la sută. E vorba de aproximativ 35.000 – 40.000 de oameni, statisticile nu sunt clare, fiindcă fluctuează această situaţie”, a declarat, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, într-o emisiune difuzată duminică de Digi 24.
Ministrul de Interne s-a referit şi la cei angajaţi din sursă externă.
”În locul lor, s-a procedat în anii anteriori la un sistem de recrutare din sursă externă care să acopere acest deficit de personal. Şi sunt aproximativ 25.000 de oameni care au luat locul celor 35.000-40.000 plecaţi la pensie. Promoţia Academiei însumează aproximativ 600 de cursanţi. Ei (cei angajaţi din sursă externă – n.r.) nu sunt deloc pregătiţi, ei intră într-un proces de pregătire şi aici este şi vulnerabilitatea, şi anume că cei 35.000 care au plecat au plecat la o vârstă de 45-50 de ani, deci în vârful carierei profesionale, cu un maxim de experienţă acumulată, cu un maxim de expertiză. Şi au plecat cu ea acasă, ca să spun aşa. În locul lor au venit tineri care nu au această expertiză şi care nu au de unde să o ia de multe ori. Pentru că această meserie nu se învaţă de la curs, nu se învaţă doar în Academie sau în şcoala de agent, se învaţă lângă cel care o ştie. Această meserie, ca şi altele, se şi fură, între ghilimele”, a adăugat Predoiu.