Cătălin Predoiu le-a explicat parlamentarilor cum a ajuns Ministerul Justiţiei în această situaţie.
„Legi necorelate și prost scrise în domeniul salarial au deschis calea acțiunilor în instanță pentru recuperarea a tot felul de sporuri, lămuriri de dispozitiv, dobânzi sau penalizări. Aceste hotărâri s-au rulat precum un bulgăre de zăpadă”, a declarat Cătălin Predoiu, conform Digi24.
Ministrul demis al Justiţiei a afirmat că în anii anteriori au fost alocate şi cheltuite sume de peste 250 de milioane de euro pentru astfel de decizii ale instanţelor. Cătălin Predoiu estimează că suma va fi mai mare în anii următori.
„Estimările noastre, pe baza datelor pe care le avem din instituțiile pentru care Ministerul Justiției este ordonator principal de credite sunt în sensul că pentru perioada 2020-2024 se vor plăti aproximativ 390,2 milioane de euro pentru drepturi salariale stabilite prin hotărâri judecătorești”, a menţionat Predoiu, pentru sursa citată.
Ministerul Justiţiei mai are cheltuieli semnificative pentru diurne, transport şi chirii. În 2019, Ministerul Justiției, Ministerul Public și ÎCCJ au alocat și au cheltuit 45 de milioane de euro pentru aceste drepturi ale magistraților.