De asemenea, ministrul Predoiu a mai adăugat că „era important să resetăm jocul, să-l abordăm constructiv prin prisma unor interese comune”.
”Indiferent ce poziţie au cele două părţi, prima condiţie este să angajezi dialogul şi să setezi regulile jocului. Declaraţiile anterioare ale ministrului arătau că poziţia austriacă nu s-a schimbat, ale primului ministru austriac, făcute inclusiv în întâlnirea cu cancelarul Germaniei arătau clar că poziţia austriacă e neschimbată. Evident că noi nu am fost acolo ca să spunem: ştiţi, v-aţi răzgândit sau nu? Asta ar fi un mod neprofesionist de a aborda dosarul. Doi la mână: e absolut necesar să ieşim din această paradigmă: unul vine şi cere, altul refuză, pentru că a dus la un blocaj. Era important să resetăm puţin jocul, să-l abordăm constructiv, prin prisma unor interese comune pe care le avem, cum ar fi protecţia împotriva migraţiei, protecţia frontierelor, dar şi perspectiva unor interese comune din punct de vedere economic, am discutat şi acest lucru acolo”, a afirmat Cătălin Predoiu, joi seară, la Digi 24.
El a catalogat drept ”absolut necesară” întâlnirea sa cu omologul austriac, explicând că, pe de altă parte, absenţa unui contact cu autorităţile din Austria ar fi fost ”un mesaj prost” din partea României.
Conform ministrului, dosarul privind aderarea României la Spaţiul Schengen nu se referă doar la dialogul dintre România şi Austria.
Întrebat dacă există un orizont de timp la care România trebuie să se raporteze cu privire la aderarea la spaţiul Schengen, ministrul nu a dorit să avanseze un termen.
”Declaraţiile de după şedinţă ale ministrului au fost declaraţii de consum politic, pentru că şi ministrul acela e om politic, au fost declaraţii mai degrabă pentru partidul domniei sale. Dar au fost şi declaraţii în care, din păcate, nu s-a tradus suficient. S-a mulţumit de trei ori Poliţiei Române pentru succese operative în cooperare poliţienească s-a mulţumit Poliţiei de Frontieră, s-a spus foarte clar că Austria nu are o problemă directă cu România. Asta trebuie înţeles, Austria are o problemă cu Comisia Europeană şi statele membre şi de aia dosarul e foarte complex”, a mai afirmat Cătălin Predoiu.
Ministrul de Interne a evitat să facă ”estimări hazardate, care să mulţumească opinia publică” privind un moment la care România poate adera la Spaţiul Schengen, spunând că importantă este ”componenta economică”, iar ”mediul de afaceri din România cu capital austriac acţionează în direcţia corectă”.
„Avem atuuri, trebuie jucate la momente potrivite, fără a anunța sau a face estimări hazardate sau care să mulțumească opinia publică. Prefer să fiu responsabil decât să fiu imprudent. Cred că meciul se joacă. E important să-l jucăm la toate nivelurile și componenta economică are o mare importanță. Mediul de afaceri din România, cu capital austriac, acționează în direcția corectă”, a conchis ministrul Afacerilor Interne.