În urmă cu 10 ani, jurnalistul Cătălin Striblea a suferit un AVC hemoragic care i-a schimbat complet viața. El a rememorat întregul șir al evenimentelor și a vorbit despre haosul de care s-a lovit în spital în acea noapte.
Citește și Ministrul Sorin Grindeanu l-a impresionat pe jurnalistul Cătălin Striblea: „Unii o să mă înjure”
„Nu îmi face plăcere să vorbesc despre asta, dar pot să vorbesc despre asta și știu că este important. Se fac 10 ani în curând, 10 ani de la momentul în care viața mea s-a schimbat…Nu doar că eu am avut un AVC și trăiesc cu sechele de 10 ani, dar ultimii 10 ani au însemnat pentru mine să merg aproape în fiecare zi într-un centru de recuperare. Nu este zi în care să nu fi văzut un om care să nu fi făcut un AVC. În unele zile văd chiar mai mulți bolnavi”, a declarat Cătălin Striblea, în cadrul evenimentului „Noi pentru ei”, organizat de Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA).
Cătălin Striblea a suferit un AVC hemoragic chiar în timpul nopții. Acesta i-a provocat jurnalistului o paralizie pe partea stângă.
„M-am trezit în toiul nopții paralizat pe partea stângă. În momentul în care salvarea a venit la mine acasă, m-au luat, șoferul de la salvare m-a pus într-un scaun rulant și a spus: Ce interesant! Sunteți cel mai tânăr pe care l-am avut vreodată”, a spus Striblea.
Jurnalisul a spus că din 3 spitale, niciunul nu putea să mă primească” în noaptea respectivă și că își amintește perfect o discuție dintre angajații de pe salvare care suna așa: „Oare unde or să ni-l primească? E aglomerat în seara asta.”
„Au început să dea prin stație. Din 3 spitale, niciunul nu putea să mă primească. M-a primit cumva, prin forța lucrurilor, Spitalul Militar. Dar asta pentru că au forțat ei. Am ajuns, nu mergea tomograful. „Trebuie încălzit, domnul Striblea!” Așa mi s-a spus. Ok, trebuia încălzit tomograful, a pornit toată mașinăria. Între timp s-a făcut o oră și ceva”, a spus jurnalistul.
La momentul respectv, Cătălin Striblea lucra în televiziune și datorită intervenției colegilor săi a fost primit în cele din urmă, la spitalul Bagdasar Arseni, unde a fost salvat.
„Au avut curaj, și puteau să facă asta, să sune cam la toată lumea care putea să rezolve o astfel de chestiune. Dar nu toată lumea lucrează în televiziune. Așa că au început să sune la directorii de spitale și primul care a răspuns la telefon, acolo m-au dus. Și acolo m-a salvat, la Bagdasar Arseni, profesorul Gorgan”, Cătălin Striblea.
Jurnalistul spune că acela a fost momentul care i-a schimbat complet viața.
”În sensul că am început să învăț să merg, să folosesc mâna, toate aceste lucruri. Și de atunci continui să învăț. Și am aflat un lucru foarte important, după salvare: ar fi bine ca salvarea să îi ducă pe acești oameni undeva unde situația lor se poate rezolva. A doua problemă este că, într-o asemenea situație, toți suntem foarte singuri. Nu există o rețea, toți umblăm după doctori, toți începem să cunoaștem oameni, toți începem să sunăm. Nu există un sistem care să te preia, nu există nicio direcție clară nici în ceea ce privește kinetoterapia – unde să te duci, ce să faci. Nu există un sistem care să te preia și să te ducă ani de zile. Acești oameni au nevoi speciale. Eu sunt unul dintre cei norocoși, dar pentru asta muncesc în fiecare zi”, a mai spus Striblea.