Cătălin Tolontan, deja fostul coordonator editorial al publicației Libertatea, a avut joi dimineață o intervenție telefonică în emisiunea lui Răzvan Exarhu, în care a explicat cum a decurs conflictul cu compania elvețiană Ringiar, proprietara ziarelor Libertatea și Gsp, care a dus, în cele din urmă, la concedierea sa și a altor 17 angajați (până în acest moment).
”Catalin Tolontan e mai putin important in aceasta chestiune, importanti nu e cum salvam jurnalistii, ci cum facem sa avem jurnalisti. Ea pare, asa, generala si vaga, dar nu e.
Lui Catalin Tepelin i s-au cerut niste articole la citit inainte sa fie publicate, pentru ca se refereau la casele de pariuri. Sa dai un articol la citit inainte de publicare deschide calea spre orice abz. Imaginati-va ca lucrati intr-un minister si va adresati unui ziar cu niste informatii confidentiale. Cum ar fi ca omul reclamat sa poata sa citeasca articolul inainte si sa si mai modifice cum vrea el?
Al doilea exemplu a fost ca trustul Ringier, care are in Romania mai multe publicatii, are in Bulgaria o publicatie care este membra a unei organizatii de lobby pentru industria pariurilor. Cum ar fi ca Libertatea sa fie membra a unei organizatii de lobby pentru sprijinul guvernului? Nu e treaba presei sa faca lobby pentru nicio industrie.
Dupa aceste episoade, au inceput sa fie indepartati liderii editoriali unul cate unul. Ce s-a anuntat ieri este ca, impreuna cu mine, Iulia Rosu si Camelia Stan, vor pleca 20% dintre oamenii de la Libertatea, dupa ce se vor face evaluarile respective. La noi nu a mai fost nevoie de evaluari, tot ce era coordonator editorial, ne-au taiat din prima. Asta a fost bolboroseala corporatista.
Pe scurt, Ringier a negat ca exista presiuni asupra redactiilor, dar a dat afara toti liderii redactiilor.
Citește și: Țeapă de Sărbătorile de iarnă. Ce a pățit o familie cu porcul cumpărat pentru Crăciun
Sigur ca jurnalismul are o sansa, nu spunem ca daca ni s-a intamplat noua, jurnalismul nu mai are nicio sansa. Are nevoie doar de putina incredere din partea publicului. Noi am intrat intr-un conflict cu compania pentru ca si ea trebuie sa se supuna codului de conduita pe care il impune angajatilor.
Suntem o tara democratica, membra UE, si oricat ne-am subestima noi, trebuie sa incetam sa ne mai subestimam.
Am fost intrebati daca avem vreo varianta. Nu, nu avem nicio varianta. Pai sunteti nebuni, de ce v-ati bagat in lucrul asta? Simplu, pentru ca nu am avut de ales. Frizerul nu are de ales intre a-l tunde pe om si a-i taia urechea. Angajatul la compania de apa nu are de ales intre a pune otrava in apa sau nu. Asa e si cu stirile. Daca sunt trecute prin filtrul comercialului, alea nu mai sunt stiri.
Stiam ca vom pierde, dar nu te bagi doar in luptele pe care stii ca le poti castiga, te bagi si in luptele pe care stii ca trebuie sa le castige cineva, chiar daca nu tu.
Noi am intrat in chestia asta cu fata la public, altfel jurnalismul nu se poate face. E o meserie prea stresanta, complicata. Sigur, am gresit, chiar si eu am un milion de defecte, dar nu am tradat niciodata publicul. Chiar si atunci cand am gresit, am facut-o incercand sa servim publicul.
Nu stim ce se va intampla in continuare, dar inclusiv discutia asta arata ca mai exista presa. Anul viitor va fi unul foarte complicat, pentru ca Libertatea incerca sa fie un ziar echilibrat, fara sa fie perfect. Presa mainstream are o mare problema si dorinta a fost foarte clara, ori o supui, ori dispare. Noi nu am vrut in niciun caz sa acceptam inacceptabilul.”, a spus Tolontan, la Rock FM.
În același timp, joi dimineață, o altă jurnalistă a publicației Libertatea, criticul de film Iulia Blaga, și-a anunțat chiar pe site-ul ziarului demisia.
„Când cineva vrea să distrugă o armată, îi elimină comandantul. Când un patronat vrea să distrugă un ziar, îi îndepărtează liderii. În peste 25 de ani de presă, nu am întâlnit decizie mai aberantă şi mai scandaloasă precum cea luată pe 6 decembrie 2023 de Ringier, care a anunţat că dă afară 20% dintre angajaţi, printre care şi pe Cătălin Tolontan, Iulia Roşu, Camelia Stan – trei editori coordonatori ai unui subiect comun: echipa de 40 de oameni care este sufletul, inima şi creierul celui mai citit cotidian din România”, scrie pe site-ul Libertatea Iulia Blaga.