Cătălin Tolontan, despre afacerea drepturilor TV ale Ligii 1: Cine va transmite meciurile după 6 luni

 Campionatul național de fotbal are cei mai puţini abonati din istoria sa. Afacerea drepturilor de televizare a Ligii 1 se joacă între companiile de cablu, iar scenariul care circulă după primele două etape ale campionatului este că principalul operator de cablu, RCS-RDS, ar putea transmite și Liga 1, dar nu mai devreme de sfârșitul turului, scrie obiectiv.info.
Alina Costache
08 aug. 2014, 10:29
Cătălin Tolontan, despre afacerea drepturilor TV ale Ligii 1: Cine va transmite meciurile după 6 luni

Liga 1 a început în urmă cu două săptămâni, iar primul derby transmis de Look TV a fost Rapid – Steaua, care a avut o audiență de puțin peste 3.000 de spectatori pe stadion și a fost transmis în rețelele UPC și Romtelecom. Cele două rețele au cam același număr de abonaţi pe care îl avea si RCS-RDS în 2008, când a câștigat drepturile TV pentru Liga 1 în consorțiu cu Intact.

În 2008, postul de televiziune care transmitea meciurile din Liga 1 era GSP TV. Unul din primele derby-uri transmise de GSP TV – un fel de Look TV actual, a fost meciul dintre Rapid și CFR Cluj, jucat pe 9 august 2008. Meciul a înregistrat un rating de 2% în mediul urban. Astfel, 226.000 de telespectatori din orașele din România au vizionat în medie pe minut meciul dintre Rapid și Cluj, conform datelor GFK Romania, copyright ARMA DATA SRL.

Cam aceasta este audiența pe care o poate obtine un post nișat care transmite un derby din campionatul românesc dincolo de numărul de abonaţi pe care îi are o companie de cablu sau alta.

În 2014 scenariul se repetă prin faptul că UPC a încercat să atragă noi clienţi, în special din curtea RCS-RDS, după ce a semnat un contract de distribuţie cu canalele TV, care transmit Liga 1 – Look TV şi Look Plus, care aparţin firmei Intel Sky Broadcast – deţinătoarea drepturilor de difuzare a Ligii 1.

RCS-RDS a replicat la acţiunea de marketing a concurenţilor de la UPC printr-o ştire pe Digi24.

– „În ultimii 6 ani, funcţionarea cluburilor de fotbal şi desfăşurarea campionatului naţional au fost finanţate, în cea mai mare măsură, de RCS & RDS”,

– „Compania RCS a plătit peste 150 de milioane de euro, dar a oferit gratuit abonaţilor canalele de sport cu transmisiunile de fotbal. Acum, UPC transferă plata exclusiv în sarcina abonaţilor”, se mai arată în știre, conform paginademedia.ro.

Mai funcționează rețeta brevetată de RCS cu Liga 1?

RCS a investit sume considerabile pentru a-și spori baza de clienti, însă pe lângă campionatul national de fotbal compania mai transmite prin canalele sale dedicate de sport și alte campionate de fotbal din Europa. Cea mai importantă și spectaculoasă competițe de fotbal european – Liga Campionilor – se vede la Digi Sport, iar cei mai importanți jucători din lume, Messi și Ronaldo, sunt tot pe Digi. Iar aceste detalii au făcut ca microbiștii să nu dea năvală în curtea UPC pentru canalele Look.   

Un specialist de media consideră ca Liga 1 nu mai poate crea în jurul ei aceeași efervescență pe care o avea în 2008. Lipsa de performanță a fotbalului românesc, scandalurile din jurul lui (amintim Dosarul Transferurilor), schimbarea stilului de viață al românilor sunt factori care au erodat Liga 1 și implicit atracția acestuia.

Vor migra microbiștii pe stadioane sau pe online pentru a vedea meciurile din Liga 1?

„Cred că orice calcul de genul a fost invalidat în timp. Asta speram și eu acum 10 ani, ca jurnalist sportiv, dar am greșit. De la Formula 1 și pînă la Turneul celor Cinci Națiuni sau Liga 1 de fotbal istoria recentă ne arată că, dacă se nișează transmisia TV, se pierde și din interesul oamenilor. Cu alte cuvinte, cu cît o competiție ajunge la mai puțini telespectatori, cu atît ea își pierde atractivitatea generală. Într-o societate a expunerii, un fotbal mai puține expus înseamnă un fotbal mai puțin interesant pentru oameni, spune redactorul şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Tolontan.

„Ce se poate întîmpla în viitor? RCS așteaptă ca Look să capoteze financiar și să nu mai plătească cea de-a doua tranșă. Viitorul acestor drepturi se va juca probabil în 6 luni de acum înainte. Pînă atunci, cred că UPC vor fi singurii care vor transmite Liga 1”, conchide Catalin Tolontan. 

Citeşte mai mult pe obiectiv.info

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Funcția secretă pe care o are, de fapt, viziera mașinii. Se aplică indiferent de marca autoturismului. Puțini români știu ce poți face cu ea
Capital.ro
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
SE VERIFICĂ buletinele de identitate. Legea care este deja OBLIGATORIE în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalul suspect în cazul crimei din Brăila a fost prins
MediaFlux
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'