Cătălin Tolontan a declarat, la România TV că după trei ani de când a fost demarată ancheta penală în dosarul „Gala Bute” nu mai este entuziasmat de acest subiect şi că tot ce poate face este să aibă răbdare până când procurorii îţi vor finaliza ancheta.
„A fi specialist în „Gala Bute” nu este un compliment. Mai degrabă sunt specialist într-o răbdare infinită. Trebuie să avem răbdare, nu ştim exact ce se va întâmpla acolo. Acest dosar a mai avut vreo trei-patru porniri şi trei-patru opriri. Aşa încât, în atâţia ani de zile, sunt aproape patru ani, nu sunt entuziasmat de nimic din ce se întâmplă în acest dosar, ci doar curios şi sceptic, ca orice jurnalist şi cetăţean al României.
Nu cred că se întâmplă nimic pe repede-înainte în acest dosar, la patru ani de la derularea Galei, la trei ani de când a început ancheta penală şi la un an şi trei luni de când s-a reînceput dosarul„, a spus Cătălin Tolontan.
Jurnalistul a mai precizat că nu ştie dacă se va ajunge la Elena Udrea în acest dosar, însă, fără a fi pesimist, aşteaptă ca procurorii să îşi facă munca până la capăt.
Potrivit declaraţiilor făcute de Cătălin Tolontan, o parte din banii alocaţi pentru Gala lui Lucian Bute pot fi recuperaţi de statul român, aceştia fiind „neatinşi” de atâţia ani din cauza „fricii”.
„Ce am scris noi în Gazeta Sporturilor este următorul lucru: acei bani, aproape 2,5 milioane de euro, care au fost iniţiaţi ca fiind bani europeni, au fost însoţiţi, conform procurorilor, de o serie de nereguli şi chiar procurorii le numesc „infracţiuni”. La final, aceşti bani nu au ajuns unde trebuiau, parte importantă din ei, şi se află, în continuare, în conturile unor bănci şi aşteaptă să fie încasaţi de statul român. O bună parte a banilor sînt neatinşi de frică„, a conchis jurnalistul.
Gala Bute este o investigaţie jurnalistică pornită de Gazeta Sporturilor. Echipa ziarului a urmărit subiectul vreme de patru ani şi a expus fapte, cifre şi mărturii exclusive.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, luni, aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, în dosarul „Gala Bute”, în care este suspectată de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
În ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu în legătură cu încheierea de către MDRT a unui contract de prestări servicii de promovare, DNA arată că, în 24 iunie 2011, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a atribuit un contract în valoare de 10.175.168,44 lei, prin care SC Europlus Computers SRL, trebuia să presteze servicii de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.
Metoda de atribuire a contractului a fost negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, iar suma urma să fie rambursată din fonduri europene. În baza acestui contract, la data de 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.
DNA: Udrea a decis organizarea Galei Bute, după discuţii cu Obreja. A urmărit beneficii electorale
Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că cea mai importantă contribuţie la săvârşirea acestor fapte şi la producerea rezultatului aparţine ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată, Udrea Elena. Procurorii susţin că Elena Udrea a decis organizarea Galei Bute, după discuţii cu Rudel Obreja, atunci preşedinte al Federaţiei Române de Box.
„Din probele cauzei a rezultat că Udrea Elena a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Rudel Obreja pentru a identifica soluţii pentru încheierea contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice„, arată procurorii DNA.
Anchetatorii susţin că Elena Udrea, deşi i-au fost aduse la cunoştinţă în mai multe rânduri impedimentele legale, a participat sau a determinat încălcarea regulilor de încheiere a contractelor de achiziţie publică reglementate de OUG 34/2006.
Procurorii mai spus că Elena Udrea a urmărit prin organizarea Galei Bute să obţină beneficii electorale, prina scoeirea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.
„Având în vedere că Lucian Bute era la acel moment una dintre personalităţile române cu cea mai mare cotă de popularitate, Udrea Elena avea un interes direct în organizarea galei, urmărind obţinerea unor beneficii electorale prin asocierea imaginii cu cea a sportivului. Totodată, faptele au produs un folos necuvenit lui Obreja Rudel, care a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment ale cărui venituri i-au revenit în mod exclusiv„, a precizat DNA.
De asemenea, procurorii susţin că săvârşirea faptelor a fost facilitată de împrejurarea că Elena Udrea putea influenţa atât atribuirea fondurilor europene, cât şi utilizarea ulterioară a acestora, având în vedere comasarea în cadrul aceluiaşi minister a activităţilor de dezvoltare regională şi a celor de turism. În acest mod, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional care funcţiona în cadrul MDRT aproba deciziile de finanţare a proiectelor, iar Direcţia Generală pentru Turism din cadrul aceluiaşi minister avea calitatea de beneficiar pentru un domeniu al programului şi cheltuia sumele astfel obţinute.
Citeşte şi: DOSAR Gala Bute: Consilierul Elenei Udrea ar fi primit 700.000 de lei pentru a-şi folosi influenţa