Cătălin Tolontan notează că „cea mai gravă acuzație sistemică pe care DNA i-o aduce Elenei Udrea este aceea că a patronat la MDRT un sistem de extorcare a bugetului public, în favoarea unor partide și oameni.”
„Procurorii susțin că banii erau furați din relația buget – afaceriști prin șantaj. Șantajul ministerului era: „Dacă nu întorci, nu primești”. Practic, pornind de la dosarul Gala Bute, DNA developează sistemul piramidal prin care se finanțează campaniile electorale și partidele.
Uneori, oamenii vorbesc. Alteori, dispar.
(unu) Udrea a profitat personal de șpăgile întoarse de Gărdean
În 27 iulie 2010, Termogaz primește două plăți în valoare de 4,99 milioane de lei. Banii sînt trimiși în avans, eveniment rarisim la MDRT.
Procurorii care se ocupă de caz, Ana Dana și Marius Bulancea, notează că în doi ani, 2010 și 2011, ministerul a făcut doar trei plăți în avans, două dintre ele fiind către Termogaz. Taman plățile cercetate în dosar.
„Din această sumă, un procent de aproximativ 10 %, respectiv 499.739,9 RON, a fost transferat de Termogaz Company către Lungu Ştefan”, notează anchetatorii. Șpaga a fost camuflată printr-un contract în urma căruia firma lui Lungu, Last Time Studio, a vîndut un transformator către Termogaz. (…)
Identic se petrec lucrurile cu altă sumă de 2 milioane de lei din care Lungu, consilierul ministrului Udrea, își trage tot 10%: 200.000 de lei.
Ce face Lungu cu banii? Inițial, un depozit bancar și, mai apoi, finanțează din firma Last Time Studio, unde luase șpaga, următoarele:
A. Evenimentul alegerii Elenei Udrea ca președinte ale PD-L București (19.659 RON către New Consulting & Engineering Grup Srl. – Alexandru Copaci).
B. Servicii de monitorizare online pentru Elena Udrea (71.920 RON către Xyz Servicii Online Srl, Alin Zăinescu).
În acest caz B, procurorii află că softul de monitorizare este instalat chiar pe tableta Elenei Udrea, „un Ipad alb”. Cu softul cumpărat de la Zăinescu, Udrea primea o alertă la orice apariție a numelui ei pe o listă de siteuri și bloguri. Ea citește cu sfințenie orice se scrie despre ea și monitorizarea se face din banii de mită.
Aceste beneficii ale Elenei Udrea sînt reconstituite de către DNA din documente comerciale și bancare, nu din depoziții. S-au uitat în contabilitatea lui Lungu, au văzut unde s-au dus banii, au vorbit cu firmele și au aflat ce au prestat pentru Udrea.
Nu e epoca delațiunii, e procuratură „old fashion”, cu hîrtii ștampilate de la firme și bănci.
Cum se apără politicianul? Udrea susține în fața instanței că „este posibil ca Lungu Ştefan să fi finanţat sau să fi făcut anumite acţiuni într-un eveniment al Partidului Democrat Liberal la Bucureşti întrucât de regulă acesta făcea anumite lucruri pentru partid, care ţineau de ceea ce trebuia el să facă, de creaţie”. Schimbă vorba, ce ar putea să facă? De fapt, aici discutăm de acțiuni făcute pentru ea, nu pentru partid. Există și prestații pentru partid în dosar, dar acum ne concentrăm pe acestea două, direct în folosul lui Udrea. (…)
(doi) Descrierea sistemului piramidal de finanțat partidele. Bancherul BRD a dispărut!
Ministerul funcționa ca „un întreg sistem de corupţie coordonat şi controlat de către inculpata Udrea Elena Gabriela”, spun procurorii. Ei au cercetat trei firme și au constatat că întorceau 10% din toate plățile primite de la MDRT.
(…) DNA susține că există mărturii din minister că la fel se proceda „cvasigeneralizat”, cu aproape toate firmele. Cînd ministerul nu putea el da banii, atunci se apela la BRD, unde intervenea direct Udrea, precum în Gala Bute. Omul de legătură al ministrului la BRD era Sorin Popa, director general adjunct.
Sistemul acesta mafiot țese Legături Periculoase, ca în expoziția de păianjeni și scorpioni deschisă recent la „Antipa”. Bancherul Sorin Popa a dispărut în străinătate și procurorii susțin că nu l-au putut găsi ca să obțină depoziția lui. Sorin Popa a fost implicat și în Dosarul Bancherilor, un caz instrumentat de DIICOT și aflat acum în instanță. Unele surse îl dau ca freelancer la Paris, dar de ce nu l-a găsit DNA?! (…)
(trei) Udrea i-a vîndut administratorului moșiei Nana un Porsche Cayenne cu 5.000 de euro
Tudor Breazu a fost asistentul personal al Elenei Udrea, este actualul administrator al moșiei Nana și reprezintă singura voce favorabilă lui Udrea dintre cei inculpați în dosar.
Procurorii susțin că toți banii lui Breazu proveneau din șpăgile de la minister sau de la Udrea. Ea îl lăsa să ia bani din șpăgi, îl alimenta la negru și îl punea să-i achiziționeze proprietăți în numele ei. E dependent de Udrea, ce vreți să declare?, au spus procurorii în fața judecătorului.
Singurele venituri impozitate ale lui Breazu veneau din firma sa, Ekaton Consulting. Iar singurele venituri ale lui Ekaton erau din mita primită de la Consmin S.A, firmă care întorsese banii primiți de la ministerul Elenei Udrea.
Tudor Breazu cheltuia 4.000 – 5.000 de euro pe lună și, în anumite luni, ajungea la 15.000 de euro cheltuieli, spun procurorii, citînd un martor surpriză.
Pentru că Breazu a fost „dat în gît” nu doar de Topoliceanu, Lungu și Nastasia, ci și de propriul său asistent personal, Radu Munteanu. Ce lume pestriță! Asistentul personal al asistentului personal al Elenei Udrea. Ministrul era înconjurat de o întreagă curte regală, formată din oameni care trăiau, conform procurorilor, exclusiv din banii furați de la buget:
„În perioada 2009 – 2012, inculpatul Breazu a cumpărat mai multe imobile de la persoane fizice sau juridice din subordinea Ministerului Turismului (o vilă în Eforie Sud de la S.C. Carmen Sylva S.A.) sau care aveau relaţii cu această instituţie (teren în Voineasa într-o zonă unde se executa un proiect finanţat prin programul „Schi în România”).
Iar în 2014, Breazu a primit de la Udrea Elena un automobil Porsche Cayenne Turbo în schimbul preţului declarat de 5.000 euro, cu mult mai puţin decât valoarea de piaţă.
Totodată, inculpatul este deţinătorul domeniilor de internet care conţin numele Elena Udrea şi al mai multor mărci pentru diferite mişcări politice asociate cu aceasta.
Toate aceste argumente demonstrează că Breazu Tudor Liberiu a acţionat în toată această perioadă exclusiv ca un interpus al lui Udrea Elena Gabriela, iar patrimoniul său şi actele juridice pe care le-a încheiat reprezintă în realitate patrimoniul şi actele juridice ale fostului ministru”, scrie Tolontan.