Publicat înaintea summitului ONU privind schimbările climatice de pe 23 septembrie de la New York, raportul Centrului de Monitorizare a Deplasărilor Interne (IDMC) a tras un semnal de alarmă, subliniind că numărul persoanelor strămutate riscă să crească din cauza creşterii demografice şi a încălzirii globale.
‘Având în vedere numărul tot mai mare de persoane care trăiesc şi lucrează în zonele cu risc, această tendinţă în creştere va continua şi urmează să fie amplificată în viitor de efectele schimbărilor climatice’, a declarat Jan Egeland, secretarul general al Consiliului norvegian pentru refugiaţi (NRC), din care provine IDMC.
Populaţia Africii este de aşteptat să se dubleze până în 2050, de aceea fenomenul riscă să se agraveze pe acest continent, potrivit IDMC.
Citeşte şi STUDIU: Furnicile ar putea reduce încălzirea globală
Anul trecut, Asia a fost din nou continentul cel mai afectat, cu 19 milioane de persoane strămutate, adică 87% din totalul la nivel mondial.
Fenomenul afectează în general ţările în curs de dezvoltare, unde se înregistrează peste 85% dintre cazurile de strămutări.
Citeşte şi Legătura dintre ASTRE şi DEZASTRELE din România provocate de vreme VIDEO
‘Majoritatea catastrofelor sunt atât de origine umană cât şi naturală’, a afirmat directorul IDMC, Alfredo Zamudio, într-un comunicat. ‘O îmbunătăţire a planificării urbane, a mijloacelor de protecţie împotriva inundaţiilor şi a normelor de construcţie va atenua o mare parte a impactului’ acestor catastrofe, a mai spus el.