Revoluția franceză a beneficiat de 40.000 de execuții pentru ca lumea să rețină trei afirmații, un secol mai tîrziu. Ce să rețină poporul român din împușcarea unui cizmar bătrîn și unei babe otrăvite? Ce repere poți schimba golind o singură cartușieră? Ce valori poți răsturna cu o biată rafală? Cum să întrerupi obișnuința unei jumătăți de secol avînd la dispoziție numai doi litri de sînge? Sau, ca să ajungem la zi: ce schimbare poți produce cu un sac de ură și atît?
Citește și: Aspazia, du-te la mănăstire
Băsescu nu mai poate coborî în sondaje. PDL nu va dispărea niciodată definitiv, iar USL, din fericire, nu va mai crește. Memoria slabă a poporului îi salvează întotdeauna pe toți. Oricît de prost, oricît de hoț, oricît de rău sau oricît de dezamăgitor ar fi un om politic, uitarea îl stabilizează la un 5%, pe vecie. 5%, 10%, 19% din români uită mereu cît a fost de ticălos. Ca dovadă, de Ziua Națională, oamenii s-au arătat cuminți. Nici o idee, nici o pîlpîială, nici o tresărire. Nici o turelă nu s-a rotit brusc, în direcția tribunei oficiale, iar singurul pocnet care s-a auzit a venit de la aplauze. Zilele vin, deceniile trec, fără ca noi să înțelegem ceva. Băsescu și Ponta vor cădea la înțelegere.
Citește și: PDL zice că era mai bine pe vremea lu’ nea Nelu Iordache
La un capăt al mesei stă finalul de domnie, absolutist și fără regrete, cu o îngrijorare sticlindu-i în privire, ca o lacrimă de om beat. La celălalt capăt stă ca pe ghimpi începutul unui mandat cu multe gropi, praguri și coji de banană. Băsescu n-a modernizat statul, dar a modernizat Securitatea. Prin gestiunea și managementul corupției a reușit să țină în frîu, cu o minoritate de multe ori militară, toate majoritățile din țară.
Citeşte articolul complet pe Caţavencii.ro.