În Europa și America, avortul a devenit o practică des întâlnită, în ultimele decenii. Mulți români își aduc aminte de perioada comunistă, a „decrețeilor”, în care femeile au avut interzis la renunțarea sarcinii.
Decizia din SUA a generat o serie de dezbateri „pro” și „contra”. Fiecare tabără a venit cu propriile argumente etice.
În 2022, peste 20,4 milioane de avorturi au avut loc până astăzi, 24 iunie, informează Worldometer. Anual, în lume au loc între 40 și 50 de milioane de întreruperi de sarcină, adică 125.000 de avorturi zilnic – echivalentul populației orașului Baia Mare, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.
În fiecare an, în jur de 380.000 de nou-născuți vin pe lume, iar 160.000 de oameni se sting.
În SUA se fac aproximativ 3.000 de avorturi, zilnic. Aproximativ jumătate dintre sarcini sunt nedorite, iar 4 din 10 sunt încheiate cu avort. Din totalul sarcinilor din SUA, 22% se încheie cu avort.
Procurorul general al statului Missouri, Eric Schmitt, a anunţat vineri că statul conservator din centrul SUA devine primul stat care interzice întreruperea voită a sarcinii, în urma unei hotărâri prin care Curtea Supremă a revocat dreptul la avort.
„Este o zi monumentală pentru caracterul sacru al vieţii”, a transmis procurorul statului Missouri, într-o postare pe Twitter. Totodată, el a postat şi o imagine în care ratifică documentul. Textul respectiv pune „cu adevărat” capăt avortului în Missouri, un stat care nu dispune, cu toate acestea, de nicio clinică în care să se facă avorturi, remarcă presa americană.
Lidera majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a catalogat vineri drept o „jignire” şi o „palmă” dată femeilor decizia Curţii Supreme a SUA care a anulat jurisprudenţa ce garanta dreptul femeilor la avort. La polul opus, liderul republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, a calificat această decizie drept una „curajoasă şi corectă” şi a denunţat „atacurile” democraţilor la adresa judecătorilor Curţii Supreme.
Fostul preşedinte republican Donald Trump a reacţionat de asemenea favorabil. În opinia sa, decizia „este conformă Constituţiei şi restabileşte drepturile acolo unde trebuiau să fie de mult timp”.