„Trei, minim, ca să ne facă bine. Trei, cinci cafele. Eu nu reuşesc să beau suficientă cafea… bobul de cacao şi bobul de cafea sunt miracol pe pământ. Consumul de cafea de-a lungul vieţii te protejează de toate maladiile degenerative, neuronale, de Alzheimer, de Parkinson, de belele alea… tocmai pentru că ai băut cafea şi celula nervoasă a stat trează”, a afirmat Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic ne-a obișnuit să vină cu sfaturi importante despre nutriție și cum să mâncăm sănătos. Nutriționista a explicat cât de dăunătoare sau benefice sunt gustările între mese.
„Când ai mâncare în jur, ronțăiala devine o chestiune firească. Trebuie să te păzești să nu te trezești mâncând. Cred că suntem programați să mâncăm non-stop. De ronțăit ronțăim mai ales când suntem stresați, când ne plictisim, când vrem să scăpăm de o activitate neplăcută. Deci ronțăiala presupune o chestiune de relaxare a creierului. Deci trebuie să înțelegem că aceste două entități care conviețuiesc în trupul nostru, creierul care vrea tot timpul să mănânce și ficatul și restul tubului digestiv care nu prea știu să spună stop au nevoi diferite”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de pe Pro TV.
Diferența dintre gustare și ronțăială este una majoră
Totuși, diferența dintre gustare și ronțăială este esențială. Gustarea este justificată de foame și ar trebui să fie aleasă cu atenție, fiind recomandată în special între mese pentru a menține nivelul de energie al organismului.
„Diferența dintre gustare și ronțăială este una majoră. Știm de la copii că avem două gustări – una la ora 10:00/11:00 dimineața și una la ora 17:00. Sunt niște mese mici care sunt recomandate în alimentația copiilor tocmai pentru că ei nu au stomacul mare, sunt tot timpul distrași de alte activități și mai uită să mănânce, se satură mai repede. Atunci, pentru un copil, ca să nu consume din rezervele de grăsime și de mușchi ale organismului, este bine să le dăm din exterior o mică gustare și în felul ăsta ei să crească și să consume energie din mâncarea venită din exterior. Asta la copii, dar și la adulții care fac muncă fizică sau care sunt normoponderali sau mai degrabă slăbănogi și, din nou, trebuie să-și protejeze rezervele de grăsime.
Deci gustarea este o masă în primul rând justificată de foame. Asta este obligatoriu. Trebuie să ne gândim de când nu am mai mâncat. Dacă au trecut măcar trei ore de la masa anterioară și dacă mai sunt alte două sau trei ore până la masa următoare și chiar simțim o senzație de foame acută, atunci da, gustarea este un lucru bun. Un sandwich mic, un iaurt, o bucată de covrig, o banană, ceva care să ne țină de foame încă două ore”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Citește și Medicul Mihaela Bilic mai spulberă un mit: ”Nu ne îngrășăm de la o bere”