Galbene și dulci
Merele Golden Delicious au coaja galbenă, uneori cu pete roșiatice. Se culeg în luna septembrie sau în prima jumătate a lunii octombrie, însă nu pot fi păstrate vreme îndelungată deoarece au coaja subțire și se stafidesc. Au o textură făinoasă și din acest motiv pot fi adăugate în plăcinte sau alte deserturi preparate la cuptor.
Merele bunicii
Le recunoști cu ușurință după coaja verde închis și aroma lor puternică. Merele Granny Smith sunt originare din Australia și se culeg în luna septembrie. Pot fi servite crude, pe un platou cu brânzeturi, sau din ele pot fi preparate sosuri sărate care să fie servite la fripturi. Deși nu sunt foarte dulci, aceste mere dau o savoare deosebită tartelor și plăcintelor de sezon.
Citeşte şi Dietă cu ouă şi mere. Iată cum să slăbeşti 10 kilograme în câteva zile
Ionatane, cele mai cultivate
Chiar dacă merele Jonathan sunt originare din SUA, sunt cele mai cultivate în țara noastră. Sunt zemoase și dulci și se conservă foarte bine peste iarnă, dacă cât sunt păstrate în spații bine aerisite și răcoroase. Pot fi mâncate ca atare, dar și în deserturi care nu au nevoie de un timp ridicat de coacere, cum sunt tartele cu mere caramelizate.
Idared, bune în compot
Se aseamănă la gust cu cele Ionatane, însă merele idared sunt puțin mai acidulate și mai suculente. Se culeg în prima jumătate a lunii octombrie și rezistă chiar și 4-5 luni după ce au fost recoltate. Sunt delicioase preparate la cuptor, cu nuci și scorțișoară, dar și în compoturi.
Merele „bot de iepure”, ușor acrișoare
Coaja roșie și forma specială a merelor Gemini, știute mai bine sub numele de „bot de iepure”, te îmbie să le guști. Sunt foarte aromate, iar când sunt proaspăt culese sunt acrișoare și au coaja tare. Spre deosebire de alte soiuri, merele „bot de iepure” se coc mai bine după ce sunt culese, devenind mai dulci în câteva zile. Întrucât au coaja tare, sunt recomandate pentru compoturi, iar după ce sunt descojite pot fi adăugate în prăjituri, deoarece au o consistență făinoasă.
Știai că…
… soiul Jonagold este un hibrit obținut din încrucișarea soiurilor Jonathan și Golden? Este foarte dulce, zemos și are coaja subțire, fiind ideal a fi consumat crud.
100 g de mere au următoarele calorii:
Măr Golden – Valoare energetică 49 kcal
Măr Ionatan – Valoare energetică 52 kcal
Măr Idared – Valoare energetică 47 kcal
Măr Granny Smith – Valoare energetică 52 kcal
Măr „bot de iepure” – Valoare energetică 64 kcal
Oţetul de mere, un bun aliat împotriva kilogramelor în plus.