Kilogramele în plus apar în momentul în care organismul asimilează un număr de calorii semnificativ mai mare decât consumă, fenomen care nu este întotdeauna ușor de controlat. Află, în rândurile de mai jos, câte calorii trebuie să mănânci pe zi în funcție de greutatea pe care o ai.
Organismul uman are nevoie de un nivel minim de calorii pentru a supraviețui. În mod general, caloriile sunt foarte importante pentru menținerea temperaturii corpului, mai exact la 36,5 grade, pentru formarea și regenerarea celulară, dar și pentru o bună funcționare a sistemului digestiv.
Cum calculezi câte calorii trebuie să mănânci pe zi în funcție de greutate
Necesarul de calorii diferă în funcție de vârstă, sex, greutate, înălțime, dar și de activitatea fizică pe care o desfășori în viața de zi cu zi. În ceea ce privește mișcarea, există cinci mari criterii după care trebuie să te ghidezi atunci când vrei să îți calculezi numărul de calorii pe care le poți consuma zilnic:
Necesarul zilnic de calorii se calculează în funcție de G (greutate), H (înălțime) și V (vârstă). RMB înseamnă „rata metabolismului bazal în repaus total”.
Formula de calcul pentru barbați este: RMB= 66+ (13,7x G kg)+ 5 x H cm) – (6,8 x V ani).
Formula de calcul pentru femei este: RMB= 655+ (9,5 x G kg)+ (1,8 x H cm) – (4,7 x V ani).
Ulterior, calculează necesarul de calorii de care are nevoie organismul tău în funcție de activitatea pe care o desfășori zilnic, conform ecuației Harris-Benedict.
Sedentar: RMB x 1,2
Activitate ușoară: RMB x 1,375
Activitate moderată: RMB x 1,55
Activitate susținută: RMB x 1,725
Activitate dură: RMB x 1,9
5 legume care distrug grăsimea de pe burtă. Adaugă-le în dieta ta zilnică și scapă de kilogramele în plus
Pe lângă exercițiile pe care trebuie să le faci în mod constant pentru a obține abdomenul mult visat, există și o listă cu legume care te ajută să scapi mai ușor de surplusul de grăsime. Acești mușchi sunt mai greu de modelat în comparație cu celelalte părți din corp, deci automat necesită o atenție mai mare. Descoperă care sunt cele 5 legume care distrug grăsimea de pe burtă.
Cum sa slabesti 8 kg in doua saptamani. Dieta fara efecte secundare de la un campion de culturism
Unele legume sunt foarte bune pentru digestie și stimulează senzația de sațietate, dar nu vor elimina la propriu grăsimea de pe burtă.
Important este să le introduci în alimentația ta și să ai foarte mare grijă la modul în care le consumi. Dacă alegi să le prăjești în ulei sau unt își vor pierde categoric din proprietăți, deci nu vei avea rezultate. Iată cele 5 legume care distrug grăsimea de pe burtă:
„Pentru o viață sănătoasă consumați zilnic cel puțin cinci porții de legume, pe cât posibil gătite minim și colorate diferit, cu accent pe culorile verde închis, portocaliu și roșu. Pe lângă vitamine și minerale, fitonutrienții prezenți in legume contribuie la o scădere spectaculoasă, de aproape 50%, a riscului de boli grave precum hipertensiune, diabet, infarct, accident vascular sau cancer. Umpleți măcar jumătate din farfurie cu legume la fiecare masă, culoarea înseamnă sănătate”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
1. Castravetele
Castravetele se numără printre legumele care distrug grăsimea de pe burtă. Având un conținut ridicat de apă și foarte puține calorii, acesta este recomandat frecvent de către medicii nutriționiști în dietele de slăbire. Castraveții se pot consuma atât la mesele pricipale, cât și drept gustare, dat fiind faptul că hidratează organismul și oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai mare de timp. Pulpa și coaja castraveților reprezintă surse excelente de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, acid cafeic, acid folic și enzime care îmbunătățesc digestia.
2. Ardeiul iute
Ardeiul iute se află pe lista celor 5 legume care distrug grăsimea de pe burtă. Acesta conține capsaicină, o componentă activă a căror proprietăți sunt benefice în lupta cu grăsimea de pe burtă. De asemenea, gustul iute ține sub control apetitul alimentar și topește depozitele adipoase. Potrivit medicilor, gustul iute al ardeiului creşte termogeneza, mai exact procesul de generare a căldurii în organism. Procesul de termogeneză arde calorii în mod suplimentar, care rezultă în scădere în greutate.
3. Morcovul
Bogat în betacaroten și fibre, morcovul te va ajuta să scapi rapid de grăsime. De asemenea, este o sursă excelență de vitamina A, oferind 210% din nevoile unui adult pe zi. Morcovul redă organismului și 6% din necesarul de vitamina C, 2% din necesarul de calciu și 2% din necesarul de fier.
4. Carofii dulci
Cartofii dulci reprezintă o bogată sursă de fibre dietetice, deci ajută la prevenirea constipației și contribuie semnificativ la reglarea tranzitului intestinal. De asemenea, sunt plini de vitamina C, cea care reglează digestia și o face să funcționeze în parametri normali.
5. Ceapa
Ceapa se află și ea pe lista legumelor care distrug grăsimea de pe burtă. Ceapa este o sursă bogată de fibre și prebiotice, necesare pentru o sănătate optimă a intestinului. Cercetările au arătat că acești acizii grași din ceapă întăresc semnificativ sănătatea intestinelor, sporesc imunitatea, reduc inflamațiile și ajută digestia.