Câte căni de apă se pun la pilaf ca să iasă mereu pufos. Detaliul care garantează reușita rețetei

Deși prepararea pilafului poate părea ușoară, există câteva detalii care fac diferența între un pilaf simplu și unul deosebit. Cel mai important este raportul corect între apă și orez. Acest aspect, adesea ignorat, este cheia unui pilaf perfect: cu o textură fină și gătit uniform, care îndeplinește toate așteptările unei rețete reușite.
Filip Stan
21 ian. 2025, 16:43
Câte căni de apă se pun la pilaf ca să iasă mereu pufos. Detaliul care garantează reușita rețetei

Pentru cel mai bun pilaf, proporția de apă adăugată la orez este detaliul care face diferența. De obicei, se pune de două ori mai multă apă decât orez (adică două căni de apă pentru fiecare cană de orez). Aceasta este o proporție standard, care garantează un pilaf pufos și bine gătit.

Câtă apă se pune la orez, atunci când faci pilaf

Totuși, dacă dorești ca orezul să fie mai moale sau mai uscat, poți ajusta cantitatea de apă, iar acest raport 2:1 este punctul de plecare pentru majoritatea rețetelor. Raportul funcționează pentru majoritatea tipurilor de orez alb cu bob scurt sau mediu, cel mai frecvent folosite pentru pilaf. Însă, dacă diversifici tipul de orez pe care îl folosești, este bine de știut că:

– orezul cu bob lung are nevoie de două căni de apă pentru fiecare cană de orez.

– orezul basmati, deși se poare respecta același raport, uneori este suficientă doar o cană jumătate de apă la cana de orez,

– orezul integral necesită mai multă apă, aproximativ două căni și jumătate sau chiar trei de apă pentru fiecare cană de orez – și un timp de fierbere mai lung.

Citește și Ce pun gospodinele din Turcia în pilaf ca să fie cremos și mega gustos. Acest ingredient face toată diferența

Spălarea orezului cu apă rece ajută la îndepărtarea excesului de amidon, și previne lipirea boabelor în timpul gătitului.

După ce apa începe să fiarbă, acoperă oala cu un capac etanș și gătește orezul la foc mic. Evită să ridici capacul, pentru a nu elibera aburul care ajută la gătirea corectă a orezului. Dacă totuși orezul a devenit moale, încearcă să îl lași pe foc fără capac, pentru a elimina excesul de lichid. Nu amesteca prea mult orezul în timpul gătitului, deoarece acest lucru poate rupe boabele și le poate face lipicioase.

După ce orezul a fiert, lasă-l să stea acoperit timp de 5-10 minute. Acest pas permite distribuirea uniformă a umidității și face ca orezul să fie mai bun.

Dacă pui prea puțină apă, orezul va rămâne tare, iar dacă adaugi prea multă, pilaful va deveni prea moale și lipicios, pierzându-și textura. Respectarea proporției corecte de apă te va ajuta să obții un pilaf perfect. Astfel, boabele de orez vor fi fierte uniform, având o textură fermă și în același timp cremoasă, fără a fi nici prea uscate, nici prea moi.

Vezi și Rețeta ungurească de chiftele. Ce ingrediente folosesc unguroaicele ca să le iasă chiftelele mai bune decât cele românești

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Moștenirea lui Ceaușescu, reabilitată din banii PNRR cu tehnologie de ultimă generație
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Orașele din România în care sunt anunțate ninsori pe 1 Mai, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri trebuie să declare tot la Primărie. E lege. Amendă 1.500 de lei dacă nu faci asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Noi reguli în Codul Rutier! Cei care circulă cu trotineta sau bicicleta vor fi, și ei, testați pentru consumul de alcool și de substanțe interzise
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul