Școlile de șoferi presupun atât cursuri practice, cât și teoretice. Asta înseamnă că toți elevii trebuie să învețe prevederile din Codul Rutier. La finalul pregătirii, cursanții susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la întrebări-grilă privind regulile de circulație, urmând examenul practic, însă doar dacă cel anterior este promovat cu succes.
Citește și: S-a schimbat legea: cum se recuperează permisul de conducere. Ce trebuie să ştie şoferii din România
Cei care vor să obțină dreptul de a conduce un autovehicul trebuie să îndeplinească mai multe condiții impuse prin lege. Persoana care solicită examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere trebuie să:
Astfel, legea nu impune promovarea examenului de Bacalaureat pentru a obține un permis de conducere, însă au fost analizate mai multe variante de impunere a unui nivel minimal de educație formală pentru șoferi, scrie promotor.ro. Una dintre variante a fost ca cei care vor să obțină permisul auto să aibă cel puțin 10 clase, adică atât cât este învățământul obligatoriu în România.
Deși s-a vehiculat această idee, s-a renunțat rapid la ea, astfel că, în prezent, nu contează câte clase ai terminat sau dacă ești alfabetizat sau nu.
„Cu privire la introducerea învățământului minim obligatoriu de 10 clase pentru obținerea permisului de conducere, vă comunicăm că, în prezent, la nivelul DRPCIV nu există niciun astfel de proiect”, se precizează pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.
Citește și: Schimbare importantă pentru şoferi. Ce se întâmplă atunci când le expiră permisul de conducere