Clătitele sunt un desert delicios și îndrăgit de multă lumea, dar pentru gustul perfect este important să știm câteva secrete. Un detaliu cheie este respectarea proporțiilor corecte de ingrediente.
Clătitele pot fi pregătite în zeci sau chiar sute de variante, în funcție de gusturi și preferințe. De asemenea, sunt ușor de făcut și se potrivesc oricui, fie că preferi dulce sau sărat.
Aluatul clătitelor este cheia succesului, iar cantitatea de făină contribuie ca să iasă pufoase și fără cocoloașe. Urmând câteva reguli simple, chiar și un începător poate prepara clătite delicioase. Un alt ingredient important în aluat este apa minerală, iar ordinea în care sunt adăugate ingredientele poate influența rezultatul.
Pentru o porție generoasă de clătite, ai nevoie de aproximativ 400 de grame de făină. Este important să cerni făina înainte, nu să o pui toată deodată. Bucătarii recomandă adăugarea a 4 linguri de făină, adică 1 lingură la 100 de grame.
Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:
150 ml lapte
150 ml bere
2 ouă
2 portocale
250 g făină
1 praf de sare
30 g unt topit
5 linguri zahăr
2 linguri de apă
50 g unt
sucul unei portocale
Amestecă bine laptele, ouăle, berea, sarea și untul topit, apoi lasă aluatul să se odihnească timp de o oră. Clătitele se prepară într-o tigaie unsă cu unt.
Într-o altă tigaie topește 5 linguri de zahăr și 2 linguri de apă, obținând un caramel auriu. Adaugă 50 de grame de unt, feliile de portocale și sucul de portocale, lăsând la foc 2-3 minute.
Fiecare clătită va fi umplută cu 2-3 felii de portocale și sosul caramel, iar la final poți pudra clătitele cu zahăr vanilat. Poftă bună!
Vezi si Ileana Sterp, rețetă de clătite cu banane. Cum pregătește desertul pentru întreaga familie