Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a determina câte luni trebuie să muncească europenii, inclisiv românii, pentru a își permite să își cumpere o mașină de clasă medie la mâna a doua. Calculul s-a bazat pe salariul mediu din fiecare țară, iar în România salariul mediu a ajuns 5.242 lei.
Astfel că după analizarea piețelor de mașini second hand din 23 de țări europene implicate în acest studiu, s-a constatat că, în medie, este nevoie de aproape 10 luni de muncă pentru a cumpăra o mașină rulată medie. România ocupă locul 2 din cele 23 de țări studiate. Cu alte cuvinte, un român ar trebui să muncească în medie 15,4 luni pe salariul mediu pentru a cumpăra o mașină la mâna a doua. Finlandezii ar trebui să muncească cel mai puțin pentru o mașină rulată, urmați de germani – 6 luni și de elvețieni – 6,1 luni.
În realitate, cumpărarea unei mașini medii la mâna a doua ar putea dura cu mult mai mult, având în vedere că nicio persoană nu poate să economisească 100% din venitul său lunar, potrivit dcnews.ro.
De altfel, experții financiari recomandă, în general, să nu cheltuiți peste echivalentul salariului dumneavostră pe 6 luni pentru o mașină. În realitate, treaba sta cu totul altfel.
Românii cheltuiesc în medie aproximativ 12.800 de euro pentru o mașină rulată, potrivit Instant.ro.
De exemplu, Volkswagen Passat și BMW Seria 3 sunt unele dintre cele mai populare modele de mașini din România. Prețul mediu pentru Passat este de 18.500 de euro, șoferul mediu având nevoie de aproximativ 22,2 luni de muncă pentru a și-l permite. BMW Seria 3 costă în jur de 25.500 de euro, ceea ce înseamnă că este nevoie de aproximativ 30,6 de luni de salariu mediu pentru a-l cumpăra.
Citește și: Titi Aur explică cum trebuie să calculeze şoferii distanţa de siguranţă faţă de maşina din faţă
Cele mai mici sume cheltuite pentru o mașină la mâna a doua sunt în Ucraina (aproape 5.000 de euro), Letonia – 7.500 de euro și Finlanda – 8.000 de euro. Puterea de cumpărare a acestor țări variază și ea foarte mult: salariul mediu în Ucraina este de 394 de euro, în Letonia 1.100 de euro, iar în Finlanda de peste 2.900 de euro.