Minivacanţe 2025. Angajații încep anul cu noi zile libere. Indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, românii beneficiază, în fiecare an, de un anumit număr de zile libere, garantate prin Codul Muncii. În funcție de cum pică acestea în cursul săptămânii, angajații ar putea face punte cu weekend-ul, pentru a se bucura de minivacanțe de câteva zile.
Anul 2025 va avea 17 libere legale pentru angajații români. 13 dintre acestea pică în timpul săptămânii și doar 4 în weekend, astfel că angajații vor putea beneficia de câteva minivacanțe create de punțile propuse între liberele legale și weekend-uri. Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Muncii, zilele de 3 ianuarie și 2 mai ar putea fi declarate libere, oferind oportunități suplimentare pentru timp de odihnă sau călătorii scurte.
Concedii 2025. Ce se întâmplă cu zilele libere neluate până la sfârşitul anului. Legea spune clar
Primele zile libere ale anului 2025 vor fi 1 și 2 ianuarie, conform Codului Muncii. Acestea cad miercuri și joi, iar proiectul propune ca ziua de 3 ianuarie, vineri, să fie declarată liberă pentru a forma o punte către weekend. Astfel, bugetarii se vor bucura de o minivacanță între 1 și 5 ianuarie, revenind la muncă abia pe 8 ianuarie, în contextul altor zile libere legale, 6 și 7 ianuarie (sărbători religioase).
Anul începe, așadar, cu o săptămână de vacanță pentru angajații de la stat și pentru o parte dintre cei de la privat. Un alt weekend prelungit va fi cel de după 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, care cade într-o vineri.
Paștele ortodox va fi sărbătorit în 2025 pe 20 aprilie. Zilele libere asociate includ Vinerea Mare (18 aprilie), precum și luni, 21 aprilie, oferind astfel o pauză de patru zile. La scurt timp după această perioadă, Ziua Muncii, 1 mai, cade într-o zi de joi, iar ziua de 2 mai ar putea fi, de asemenea, declarată liberă, conform proiectului de hotărâre amintit anterior. Acest lucru ar crea o nouă minivacanță pentru români, care ar avea patru zile libere, cu tot cu weekend.
2025, un an cu multe zile libere și minivacanțe pentru angajații din România
Sezonul estival vine cu alte două posibile minivacanțe. Prima este cea de Rusalii, pe 8 și 9 iunie (duminică și luni), care extinde weekendul obișnuit la trei zile. A doua este pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, care cade vineri și oferă un weekend prelungit perfect pentru activități estivale.
Ultimele luni din 2025 aduc alte două minivacanțe importante. Prima este legată de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României. Deși 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei, cade duminică, 1 decembrie (luni) este zi liberă legală, extinzând weekendul. A doua minivacanță este cea de Crăciun, cu zile libere pe 25 și 26 decembrie (joi și vineri), oferind un weekend extins în perioada sărbătorilor de iarnă.
Pentru zilele libere suplimentare din 3 ianuarie și 2 mai, instituțiile publice vor prelungi programul de lucru până pe 31 ianuarie, respectiv 31 mai, pentru a compensa aceste pauze. Această măsură are scopul de a asigura o utilizare echilibrată a timpului de lucru, fără a afecta funcționarea serviciilor publice.
1 ianuarie (miercuri) – Anul Nou
2 ianuarie (joi) – A doua zi de Anul Nou
6 ianuarie (luni) – Boboteaza
7 ianuarie (marți) – Sfântul Ioan Botezătorul
24 ianuarie (vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române
18 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
20 aprilie (duminică) – Paștele Ortodox
21 aprilie (luni) – A doua zi de Paște Ortodox
1 mai (joi) – Ziua Muncii
1 iunie (duminică) – Ziua Copilului
8 iunie (duminică) – Rusaliile
9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
25 decembrie (joi) – Crăciunul
26 decembrie (vineri) – A doua zi de Crăciun