O analiză realizată recent de cercetătorii de la University College din Londra arată că efectele fumatului au redus durata de viață a unei femei cu 22 de minute în medie pe țigară, în timp ce bărbații au pierdut 17 minute. Oamenii de știință susțin că răul cauzat de fumat este ”cumulativ”. Totodată, aceștia spun că dacă o persoană se oprește cât mai curând de fumat, șansele ca aceasta să trăiască sănătos mai mulți ani cresc rapid.
Cea mai recentă analiză realizată de oamenii de știină de la University College din Londra arată că fiecare țigară fumată duce la o pierdere a vieții de 20 de minute, în medie, pentru ambele sexe. Cifra este aproape dublă față de estimările realizate în anii 2000, ceea ce înseamnă că o persoană care fumează un pachet de 20 de țigări pe zi pierde, în medie, șapte ore de viață, arată articolul publicat de The Guardian.
Potrivit cercetării, femeile pierd 22 de minute din viață cu fiecare țigară fumată, în timp ce o țigară scurtează viața unui bărbat cu 17 minute, au estimat oamenii de știință în noua analiză. Cercetătorii au declarat că daunele cauzate de fumat sunt „cumulative” și că atunci când o persoană se oprește din fumat și evită să fumeze mai multe țigări, are șanse să trăiască mai mult.
Noua cercetare, solicitată de Departamentul pentru Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie suerează că, dacă un om care fumează 10 țigări pe zi renunță la fumat de pe 1 ianuarie, atunci, până la data de 8 ianuarie, ar putea ”preveni pierderea unei zile de viaţă”. Până la 20 februarie, viaţa lui ar putea fi prelungită cu o săptămână întreagă. Mai mult, dacă renunţarea la fumat ar avea succes până la data de 5 august, el va trăi probabil cu o lună mai mult decât dacă ar fi continuat să fumeze.
”Fumatul consumă în primul rând anii de mijloc relativ sănătoşi, în loc să scurteze perioada de la sfârşitul vieţii, care este adesea marcată de boli cronice sau handicap. Astfel, un fumător în vârstă de 60 de ani va avea de obicei profilul de sănătate al unui nefumător în vârstă de 70 de ani”.
Analiza, care va fi publicată în revista Addiction, afirmă că media de 20 de minute de speranţă de viaţă pierdute pentru fiecare ţigară ”este timpul care ar fi probabil petrecut într-o stare de sănătate relativ bună”.
”Renunţarea la fumat la orice vârstă este benefică, dar cu cât fumătorii coboară mai repede de pe această scară rulantă a morţii, cu atât mai lungă şi mai sănătoasă va fi viaţa lor”, mai spun autorii analizei.
Dr. Sarah Jackson, cercetător principal în cadrul Grupului de cercetare privind alcoolul şi tutunul din UCL, a declarat că ”este vital ca oamenii să înţeleagă cât de dăunător este fumatul şi cât de mult renunţarea la fumat le poate îmbunătăţi sănătatea şi speranţa de viaţă”.