În România, sunt 8,3 milioane de persoane ocupate – asta înseamnă că au activități economice, că produc un venit într-o formă sau alta. Dintr acestea, peste trei sferturi (79,4%) desfăşoară activităţi care solicită un timp de lucru de 30-40 ore săptămânal. Cei care depăşesc 40 ore de lucru săptămânal sunt în scădere de la an la an, dar încă reprezintă o proporție importantă (20% în 2016, 19,9% în 2017 și 18,4% în 2018), potrivit studiului INS.
Analizând doar procentul persoanelor care lucrează peste 40 de ore pe săptămână se poate vedea o creștere în ultimii 3 ani a proporției celor care au o educație elementară (nivel primar sau fără școală) care sunt nevoiți să petreacă tot mai multe ore muncind.
Pe medii de rezidenţă, diferenţieri importante se constată în cazul persoanelor care lucrează 30-40 ore pe săptămână, în sensul că ponderea acestor persoane este de circa 1,3 ori mai mare în urban față de rural.
Cu toate acestea, ponderea este mai mare în mediul rural pentru persoanele care lucrează peste 40 ore, fiind de 2,4 ori mai mare față de mediul urban, scriu cei de la INS.
Un program obişnuit de lucru care depăşeşte 40 ore săptămânal se întâlneşte mai frecvent în cazul bărbaţilor (20,8%), decât al femeilor (15,0%), acestea din urmă prezentând o pondere mai mare doar în cazul activităţilor care necesită un program de lucru de sub 40 ore pe săptămână.
Mai mult de jumătate dintre persoanele cu nivel scăzut de instruire (nivel primar – inclusiv fără școală
absolvită – 53,8% și gimnaziu – 57,1%), lucrează cu program obişnuit de lucru, de 30-40 ore pe saptămână.Mai multe detalii pe edupedu.ro.