Câte păsări poţi creşte într-o curte. Poliţia locală a constat că micul fermier „creşte păsări într-un adăpost amenajat în fundul curţii imobilului, peste numărul maxim admis, prin aceasta producând disconfort vecinilor”.
Bărbatul, care avea în curtea sa peste 30 de găini, a contestat sancţiunea în instanţă, dar Judecătoria Oradea i-a respins acţiunea pentru că hotărârea de Consiliu Local în baza căruia a fost aplicată amenda precizează că „adăposturile pentru creșterea animalelor de fermă şi păsărilor în curțile persoanelor particulare (de cel mult 5 capete în total porcine, bovine, ovine, caprine, cabaline sau cel mult 10 alte animale / păsări) se amplasează la cel puțin 10 m de cea mai apropiată locuință învecinată și se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului sau disconfort vecinilor”.
Bărbatul a contestat sancțiunea, argumentul lui fiind acela că „nu se poate admite că printr-o simplă paranteză care cuprinde o enumerare, textul parantezei fiind lipsit de subiect și predicat, să se instituie la nivelul întregului oraș interdicția de a crește în curtea proprie 15 găini”, s-a apărat orădeanul. „Nu se poate pune semnul egal între o proprietate de 6.000 de metri pătraţi aflată în cartier de case și zonă de livezi, cum este proprietatea mea, și o proprietate de 500 de metri pătraţi aflată în centrul orașului, unde o astfel de interdicție ar face sens”, a mai susţinut acesta, conform agrointel.ro.
Citeşte şi: S-a schimbat legea pentru românii care stau la bloc. Amenzi de până la 10.000 de lei!
După ce orădeanul a făcut apel la decizia judecătorilor, Tribunalul Bihor i-a dat câștig de cauză și a dispus anularea procesului-verbal de contravenție. Instanța de apel a stabilit că nu există o încălcare a dispozițiilor legale în această speță, întrucât „adăpostul de păsări aflat în curtea locuinței apelantului nu este amplasat la o distanță mai mică de 10 metri față de cea mai apropiată locuință învecinată, ci, dimpotrivă, la 32,45 metri de cel mai apropiat imobil”.