Ministerul Educaţiei a anunţat, vineri seară, că peste 12.800 de unităţi de învăţământ preuniversitar, reprezentând 71,86%, vor avea activitate faţă în faţă în săptămâna 15-19 noiembrie. Alte aproape 5.000 de unităţi (27,8%) vor face cursuri online, având rata de vaccinare mai mică de 60%.
Potrivit Ministerului Educaţiei, în urma centralizării datelor raportate de inspectoratelor şcolare judeţene, în săptămâna 15-19 noiembrie, unităţile de învăţământ, inclusiv palatele copiilor, cluburile copiilor, cluburile sportive şcolare, vor funcţiona astfel:
– Număr unităţi cu activitate faţă în faţă: 12.882 (71,86%);
– Număr unităţi de învăţământ integral în sistem online ca urmare a ratei de vaccinare mai mică de 60%: 4.983 (27,8%);
– Număr unităţi cu activitatea integral în sistem online ca urmare a aplicării art. 3 alin. 2 din ordinul comun (solicitare a unităţii şi aprobare ISJ/ISMB): 55 (0,31%);
– Număr unităţi de învăţământ integral în sistem online ca urmare a aplicării art. 6 alin. 2 din ordinul comun (cel puţin 50% din nr. de clase suspendate): 6 (0,03%);
– Număr unităţi de învăţământ integral în sistem online ca urmare a aplicării art. 6 alin. 9 din ordinul comun (anchetă DSP, hotărâre CJSU): 0.
„Lista unităţilor de învăţământ (cu personalitate juridică şi structuri arondate), incluzând ratele aferente de vaccinare ale personalului, va fi disponibilă integral, pe edu.ro„, a precizat sursa citată.
Scoli_online_15_19_novSondaj făcut de Federaţia „Spiru Haret”: Peste 75% dintre repondenţi nu sunt de acord să supravegheze copiii în timp ce-şi administrează testele de salivă pentru depistarea COVID-19
Peste trei sferturi dintre angajaţii din învăţământ care au participat la un sondaj realizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au declarat că nu sunt de acord să supravegheze copiii în timp ce îşi administrează testele de salivă pentru depistarea COVID-19.
Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a făcut, în perioada 10-12 noiembrie, un chestionar în rândul angajaţilor din învăţământ pentru a vedea percepţia acestora privind vaccinarea, certificatul verde şi introducerea în unităţile de învăţământ a testelor non-invazive din salivă pentru depistarea COVID-19.
În total, 23.795 de angajaţi din învăţământ au răspuns la întrebări, iar 91,3 la sută dintre aceştia sunt cadre didactice.
„Observăm că majoritatea persoanelor chestionate (66%) s-au vaccinat împotriva COVID-19. De asemenea, peste 26% dintre repondenţii care nu s-au vaccinat au în intenţie să facă acest lucru în perioada imediat următoare”, arată reprezentanţii sindicaliştilor.
Totodată, în ceea ce priveşte obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă pentru toţi angajaţii, atât de la stat, cât şi de la privat, doar 30% ar fi de acord ca acesta să se aplice şi în unităţile de învăţământ.
„În urma răspunsurilor primite, observăm o reticienţă a cadrelor didactice în ceea ce priveşte supravegherea elevilor în timp ce-şi administrează testele rapide antigen din salivă pentru depistarea COVID-19. Peste 75% dintre repondenţi nu sunt de acord să supravegheze copiii în timp ce-şi administrează aceste teste”, subliniază reprezentanţii „Spiru Haret”.
procedura-teste-saliva-scoli