Câte TRAMVAIE NOI a promis RATB anul trecut şi câte a construit

RATB a avut alocați în 2015 bani suficienți pentru a construi trei tramvaie noi și pentru a moderniza tot atâtea. La sfârșitul anului însă, doar două tramvaie noi fuseseră terminate și unul modernizat, dar fără aer condiționat.
Alina Costache
04 feb. 2016, 20:35
Câte TRAMVAIE NOI a promis RATB anul trecut şi câte a construit

Tramvaiele aflate în circulație pe străzile Capitalei au depășit durata maximă de utilizare. Astfel, durata normală de utilizare a tramvaielor este de 12-18 ani. Confom unui raport al Autorității Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice București (AMRSPB), în 2014 tramvaiele din Capitală aveau o vechime de 17,75 de ani. În acest moment, acest indicator a ajuns astfel la 19 ani.

Reprezentanții RATB susțin că Uzina de Reparații „Atelierele Centrale” (URAC) are capacitatea necesară pentru a realiza zece tramvaie în fiecare an. Cu toate acestea, RATB nu a reușit în ultimii ani să construiască mai mult de două tramvaie noi anual. Astfel, în 2013 a construit un tramvai nou, iar în 2014 – două. Nici în 2015, situația nu a stat mai bine, deși au existat fonduri suficiente.

La începutul anului trecut, Regia anunțase că va construi trei tramvaie și va moderniza alte trei dintre cele mai vechi. În bugetul aprobat pe 2015, RATB alocase suma de 13 milioane lei pentru construcția a trei tramvaie Bucur cu podea coborâtă și aer condiționat, iar alți 5,7 milioane lei fuseseră alocați pentru modernizarea a trei tramvaie vechi tip V3A.

Bilanțul de la sfârșitul anului arată însă că doar jumătate din acest plan de investiții a și fost realizat.

În anul 2015, nu s-au realizat decât două tramvaie BLF (n.r. Bucur Low Floor), faţă de cele trei prevăzute în planul de investiţii şi un tramvai modernizat, faţă de trei prevăzute în planul de investiţii. Tramvaiele finalizate au fost recepţionate şi livrate la depouri în decembrie 2015 şi au fost introduse în circulație. Atat tramvaiul BLF, cât şi cele două modernizări rămase nefinalizate în 2015 se află în acest moment în fabricaţie, într-un stadiu avansat„, a precizat purtătorul de cuvânt al RATB, Constantin Tobescu, într-un răspuns transmis B365.ro.

Conducerea RATB susține că motivul pentru care planul nu a fost realizat este modul de bugetare a acestora.

„Una dintre problemele cu care se confruntă uzina în realizarea unui număr mai mare de tramvaie tip BLF sau de tramvaie modernizate este bugetarea anuală, şi nu multianuală a investiţiilor. Dacă bugetarea pentru acest tip de investiţii ar fi multianuală s-ar putea realiza un flux de fabricaţie continuu, care ar permite realizarea a cel puţin 10 tramvaie pe an, în condiţiile tehnologice actuale ale uzinei şi ale unei aprovizionări ritmice„, a explicat pentru B365.ro, reprezentantul RATB.

„Procedurile actuale de aprovizionare, care respectă OUG 34/ 2006, durează cel puţin patru luni de la declanşare, până la momentul în care piesele (reperele) ajung în procesul de fabricaţie. La această perioadă de timp se adaugă faptul că, de regulă, investiţiile pe anul în curs se aprobă de către Consiliul General al Capitalei abia în luna aprilie a fiecărui an. Situaţia a fost identică în 2015, acesta fiind şi motivul pentru care nu s-au realizat decât două tramvaie BLF, faţă de cele trei prevăzute în planul de investiţii şi un tramvai modernizat, faţă de trei prevăzute în planul de investiţii”, a adăugat Constantin Tobescu.

Preţurile tramvaielor Bucur Low Floor, dotate cu instalaţie de climatizare, produse în anul 2015 la Uzina de Reparaţii a RATB, au fost de 4.297.741 lei, respectiv 4.293.568 lei, iar preţul tramvaiului modernizat a fost de 1.751.130 lei.

Pentru acest an, RATB solicită Consiliului General al Municipiului București aprobarea unui buget suficient pentru modernizarea a 10 tramvaie tip V3A-PPC-CA şi execuţia unui tramvai tip BLF.

DailyBusiness
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Țara care a început să colecteze păianjeni veninoși. Localnicii sunt rugați să prindă insectele în borcane și să le predea punctelor de donații
Capital.ro
Călin Georgescu nu poate fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Cum ai spor în Săptămâna Albă. Reguli de care trebuie să ții cont
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Anunț important pentru pensionari! Casa Națională de Pensii a anunțat când vor dispărea taloanele de pensii. Nimeni nu se aștepta
Cancan.ro
Acuzații grave la adresa Ancuței, fosta iubită a lui Andrei Perneș. Ce ar fi făcut la înmormântare: „Era toată numai un…”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda României a murit! Moartea sa a îndurerat întreaga țară. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Propunere Controversată: Peter Navarro Sugerează Excluderea Canadei din Grupul Five Eyes
MediaFlux
SE INCHEIE RĂZBOIUL. Ucraina a acceptat acordul cu SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Brigitte Macron: ținta conspirațiilor absurde și triumful adevărului în fața dezinformării