Câte zile libere au românii de Sfânta Maria 2023, de fapt. Data la care revin la muncă și când vor recupera liberul

România, campioană în UE la numărul de zile libere. Plus zilele „punte” pentru bugetari, care declară însă că le „recuperează”
Filip Stan
14 aug. 2023, 08:54
Câte zile libere au românii de Sfânta Maria 2023, de fapt. Data la care revin la muncă și când vor recupera liberul

Zile libere – Minivacanță de patru zile de Sfânta Maria 2023: Sărbătoarea creștin-ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului aduce românilor o minivacanță de patru zile, în perioada 12 – 15 august. Conform Codului Muncii, angajații, fie ei de la stat, ori de la privat beneficiază de o zi liberă de 15 august, atunci când este sărbătorită Adormirii Maicii Domnului.

Pe 15 august, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Sfânta Maria Mare, cunoscută și ca Adormirea Maicii Domnului. Sfânta Maria este sărbătorită în această zi de creștinii din toată lumea și marchează trecerea Fecioarei Maria în Împărăția Cerurilor, iar în calendarul creștin ortodox este însemnată cu cruce roșie, fiind una dintre cele mai importante sărbători religioase de peste an.

Angajații din sistemul bugetar vor beneficia de patru zile libere consecutive. Angajații din sistemul privat se vor bucura de o zi liberă în timpul săptămânii, ziua de Sfânta Maria și un weekend prelungit.

Și totuși ce se întâmplă anul acesta și câte zile libere au românii de Sfânta Mărie 2023? Poate mulți angajați sunt induși în eroare, având în vedere că ziua de 15 august pică într-o zi de marți.

Adevărul este că de Sfânta Mărie 2023, angajații se bucură de câteva zile libere. Mai exact, vorbim despre o minivacanță de patru zile care începe de sâmbătă, 12 august și se termină miercuri, 16 august, atunci când se revine la muncă.

Zile libere 2023. Minivacanţă prelungită pentru mulţi români
Menționăm faptul că Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare cu cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox. De altfel, aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din întreg anul.

Acesta este și motivul pentru care Codul Muncii prevede acordarea unei zile libere. Doar că anul acesta, pentru că vorbim despre o zi de marți, există niște modificări. Astfel, bugetarii au zile libere 14 august, dar și 15 august. De miercuri revin la muncă.

Iar legat cu weekend-ul, avem în total Petru zile. Decizia aparține Guvernului și vizează salariații din instituțiile și autoritățile publice.  „Guvernul a decis ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public. Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal”.

Zile libere 2023. Răsturnare de situaţie din cauza preţurilor, ce se întâmplă cu voucherele în Minivacanţa din august

Și totuși ce se întâmplă cu aceste zile libere de Sfânta Măria? Ele vor fi recuperate. Timpul de lucru va fi prelungit până pe 31 august, astfel încât fiecare angajat în parte să poată să recupereze aceste zile.

Când are loc următoarea zi liberă pentru angajați?  După aceste zile libere de Sfântă Măria, de abia pe 30 noiembrie mai există o zi liberă. Atunci îl sărbătorim pe Sfântul Andrei.

Ziua de 30 noiembrie pică joi, iar vineri este 1 decembrie, Ziua Națională a României. Astfel, din nou, angajații vor beneficia de patru zile libere de la stat, joi, vineri, dar și sâmbătă și duminică. Din nou deci, avem o minivacanță spre finalul anului.

România, campioană în UE la numărul de zile libere. Plus zilele „punte” pentru bugetari, care declară însă că le „recuperează”

România este campioană în UE la numărul de zile libere, acordate cu ocazia diferitelor sărbători. În acest moment, oficial sunt legiferate 15 zile libere. În Uniunea Europeană, doar Lituania și Slovenia mai au 15 zile libere. Alte șase state, printre care Malta, Austria sau Slovenia au 14 zile libere. Ungaria are doar 12 zile libere, Franța – 11, iar în Germania sunt între 10 și 13, depinde de landul federal.

Pe ultimele locuri, cu doar zece zile libere, se află Irlanda, Estonia și Belgia. În anul 2023 sunt 12 sărbători legale în timpul săptămânii, celelalte trei – în weekend, cum ar fi Paștele, Rusaliile sau Anul Nou.

Însă, în 2023, au fost și trei zile libere „punte”, de care se bucură, de fapt, sectorul bugetar. Nu există nici un studiu de impact al acestor zile libere sau al zilelor „punte”, care le însoțesc.

În SUA, sunt 11 sărbători federale recunoscute de guvernul Statelor Unite (5 U.S.C. 6103). În aceste zile, toți angajații guvernamentali neesențiali sunt liberi de la serviciu, iar majoritatea birourilor guvernamentale (inclusiv oficiile poștale) sunt închise.

În Marea Britanie sunt opt zile libere.

România, campioană în UE la numărul de zile libere.  Zile libere în 2023:

– 1 – 2 ianuarie: Anul Nou (duminică, luni)

– 23 – 24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române (luni, marţi)

– 14 aprilie: Vinerea Mare (vineri)

– 16 – 17 aprilie: Paște ortodox (duminică, luni)

– 1 mai: Ziua Muncii (luni)

– 1 iunie, 2 iunie: Ziua Copilului (joi, vineri)

– 4 iunie: Rusalii (duminică)

– 5 iunie: A doua zi de Rusalii (luni)

– 14 – 15 august: Adormirea Maicii Domnului (luni, marţi)

– 30 noiembrie: Sfântul Andrei (joi)

– 1 decembrie: Ziua Națională a României (vineri)

– 25 – 26 decembrie – Crăciunul (luni, marţi)

În total, anul 2023 va avea 17 zile libere.

Țările cu cele mai multe zile libere sunt Nepal – 35, Birmania – 32 și Iran, cu 26 de sărbători legale când nu se muncește.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce a pățit o româncă atunci când a ajuns la hotelul de 5 stele din Turcia. A plătit 3260 de euro pentru all inclusive, dar vacanța s-a transformat într-un coșmar: ”Nu mai ai ce să mănânci”
Capital.ro
Statul a efectuat plățile. Ultimii bani, trimiși pe 30 iulie. Românii să-și verifice contul
Playtech.ro
Of, Doamne, cât ești de frumoasă. Elena Ionescu, apariție de TOP pe plajă. A arătat TOT
DailyBusiness
TAXĂ DE 464 DE LEI pentru acești români. Dacă nu o achiți, nu vei putea face asta!
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan nu mai pot continua. Acesta este sfârșitul
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
CUTREMUR în SHWOBIZ! Alex Bodi și Ema Uta s-au ÎMPĂCAT?! Avem dovada incontestabilă că petrec iar clipe fierbinți împreună! FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Al doilea caz de infectare cu virusul West Nile, confirmat în România. Un pacient din Mureș a fost internat cu encefalită virală acută
Capital.ro
UE a dat ordin. Cadourile devin complet interzisă. Nimeni nu le va mai primi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
El conducea mașina care l-a ucis pe băiețelul de 9 ani, în Pantelimon! Camera de bord a surprins momentul
substantial.ro
Ministerul rus de Externe acuză YouTube de cenzură la ordinul Statelor Unite
MediaFlux
ARMATA ROMÂNĂ face RECRUTĂRI! Cine sunt cei VIZAȚI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?