Câte zile se vântură, de fapt, varza murată? Aceasta este întrebarea care stă pe buzele româncelor. Bucătăresele din Bucovina dețin acest secret, care este transmis din generație în generație.
Ca să nu facă mucegai și să fie bună până în primăvară, varza se vântură periodic după ce a fost pusă la murat. Gospodinele din Bucovina au un secret bine păstrat ca să aibă varză murată numai bună pentru sărmaluțe și varză călită.
Iată cum se pune la murat varza, în Bucovina
Se spală varza și se îndepărtează frunzele exterioare. În funcție de preferințe, se taie pe jumătate sau se pune întreagă la murat. Atenție, varza se așează în straturi, presărând sare printre ele.În butoi, se adaugă condimente precum boabe de ienibahar, mărar, usturoi sau foi de dafin. Ca să ne asigurăm că varza se murează corespunzător, se pune o greutate deasupra.
Butoiul se ține la temperatura camerei. . Atenție, varza trebuie să fie acoperită complet de saramură. Pentru ca varza să nu se strice și să fie numai bună până la primăvară, este foarte important procesul de vânturare. Acesta începe imediat după ce varza a fost pusă în butoi. Ca să facem acest lucru, avem nevoie de un furtun lung, care să ajungă până la fundul vasului și să iasă printre verze.
Potrivit gospodinelor din Bucovina, vânturarea se face zilnic, timp de 10-14 zile, suflând în furtun, scrie playtech.ro. Abia după o lună, varza va fi numai bună pentru făcut sarmăluțe, varză călită, sau să acompanieze anumite bucate tradiționale.