CATEDRALA NEAMULUI 2016. Potrivit afişului distribuit în biserici de Patriarhia Română, proiectul Catedralei Mântuirii Neamului prinde contur tot mai mult. Astfel, până în luna iunie 2016, lăcaşul de cult fusese ridicat până la 36 de metri deasupra solului (echivalentul unui bloc de 12 etaje), până la sfârşitul acestui an fiind programat ca lucrările să avanseze până la cota +45 metri.
CATEDRALA NEAMULUI 2016. După cum a declarat Patriarhului Daniel, Catedrala Neamului ar urma să fie deschisă pentru enoriaşi de Ziua Naţională, la 1 Decembrie 2018, până atunci fiind programate mai multe tipuri de lucrări, după cum urmează:
– finalizarea lucrărilor de zidire la turlele secundare, cota +62,00 metri – aprilie 2017;
– finalizarea lucrărilor de zidire la turla clopotniță, cota +75,5 metri – iulie 2017;
– finalizarea lucrărilor de zidire la turla principală (Pantocrator), cota +106,00 metri – decembrie 2017;
– structura metalică şi învelirea acoperișului – iunie 2018;
– pictarea catapetesmei şi sfințirea Altarului noii Catedrale – 1 decembrie 2018;
– pictarea integrală a Catedralei – 2019-2024.
La începutul acestei luni, au fost publicate noi imagini de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, surprinse cu o dronă de către Corneliu Mihaela.
CATEDRALA NEAMULUI 2016. Anul trecut, când Catedrala era ridicată în proporţie de 60%, se cheltuiseră 46 de milioane de euro. Acum urmează cea mai grea parte a construcţiei – turlele şi acoperişul, pentru care costurile estimate sunt de cel mult 45 de milioane de euro.
„Clădirea Catedralei, situată peste cota zero va avea o lungime de 126,10 metri, o lăţime de 67,70 metri şi o înălţime de 120 de metri până la baza crucii de pe turla principală. Aici se află principalele spaţii liturgice, dispuse succesiv în conformitate cu cerinţele liturgice ortodoxe: accesul principal pe latura de vest prin intermediul unui pridvor cu arcade, apoi exonartexul, pronaosul, naosul şi altarul, situat în partea de răsărit. Pe laturile de nord şi sud ale naosului sunt amplasate două abside laterale, iar pe naos se înalţă turla principală. Pe latura vestică, deasupra exonartexului se află amplasat spaţiul rezervat corului, iar deasupra lui se ridică turla clopotniţă”, informează televiziunea de ştiri a Patriarhiei.
CATEDRALA NEAMULUI 2016. Atunci când vor fi gata, Catedrala Mântuirii Neamului va oferi spaţii deosebit de generoase în interior, aici urmând să încapă aproximativ 5.000 de oameni.
De asemenea, lăcaşul de cult a fost proiectat să reziste la un cutremur foarte mare, de 8,5 grade pe Richter, fiind prevăzut şi cu adăpost antiatomic. Catedrala Mântuirii Neamului va fi dotată de asemenea cu săli polivalente şi apartamente de protocol pentru preoţi, precum şi un heliport.