Consilierii de la Uniunea Salvaţi Bucureştiul și de la Partidul Naţional Liberal s-au opus acestui proiect, însă iată că s-au întrunit numărul necesar de voturi. Aceştia au declarat că nu văd o justificare reală pentru acordarea banilor. 31 de consilieri au votat pentru și 20 împotrivă.
Acuzată că aceasta ar fi cea mai mare cheltuială a primăriei, Gabriela Firea se apără şi spune că a alocat până acum fonduri pentru spitale, termoficare şi transportul în comun.
„Din punctul meu ca iniţiator al acestui proiect cred că este foarte important şi necesar. S-a afirmat în ultimele zile că această sumă, de circa 3 milioane de euro este cea mai importantă alocată în luna şi jumătate de mandat de când eu sunt primar general. În această lună şi jumătate de mandat, primăria a plătit peste 11 milioane de euro pentru investiţii şi subvenţie restantă la reţeaua de termoficare. De asemenea, 12 milioane de euro pentru investiţii şi subvenţie restantă la transportul în comun, alte 12 milioane de euro pentru infrastructură, 20 milioane de euro pentru instituţiile din subordinea Primăriei Generale, mă refer la spitale, la teatre, la muzee. Suma de 3 milioane pare mare, dar e mică comparativ cu celelalte cheltuieli făcute într-o lună pentru aceste nevoi ale bucureştenilor„, a declarat, la România TV, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
Citeşte şi Cu câţi bani au contribuit bucureştenii la Catedrala Neamului în ultimii şase ani
Mai mult, Firea a menţionat că banii nu vor intra „automant în contul Patriarhiei Române”, ci lucrările vor fi decontate pe parcurs.
„Această sumă nu va fi transferată automant în contul Patriarhiei Române. Se vor efectua lucrări şi se vor deconta până la sfârşitul anului, pe măsură ce acestea vor fi realizate. Fiecare primărie de sector va supune dezbaterii consiliului şi posibil aprobării. Catedrala Mântuirii Neamului nu este încă doar o biserică. Acolo vor exista foarte multe activităţi sociale, culturale, educative, vor fi şcoli pentru copii, vor fi cantine, bibliotecă, after school, şcoala de duminică, o sală de concerte pentru muzică sacră. Va avea mult mai multe valenţe decât doar un lăcaş de cult. Va fi loc de pelerinaj. Bucureştiul va fi pe harta capitalelor în care se poate merge în pelerinaj„, a precizat Firea.
Totodată, potrivit primarului general, „Patriarhia ar fi avut nevoie de 60 de milioane de lei”.
„Noi am alocat doar 15 milioane de lei. Restul sperăm să vină de alte instituţii, de la societăţi comerciale, de la alte primării, Guvern. Perioada în care se speră să se termine este 2018 şi ne-am dori cu toţii ca pe 1 decembrie să fie inaugurată”, a spus primarul general al Capitalei.