Conform propunerii legislative, pensiile militare vor fi recalculate de fiecare dată când soldele cadrelor active cresc. „Prin derogare de la dispozițiile art. 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, partea din pensie corespunzătoare soldei de grad/salariului gradului profesional se actualizează permanent potrivit soldei de grad/salariului gradului profesional a cadrelor în activitate și se aplică și pentru recalcularea pensiilor aflate în plată la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență”, se arată într-un document al Camerei Deputaților. Această măsură este necesară deoarece „sunt diferențe inechitabile în raport cu funcția și vechimea în funcție a personalului în rezervă și retragere”.
În plus, documentul stipulează că „în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență, Casa de pensii sectorială reactualizează toate pensiile aflate în plată în conformitate cu dispozițiile prevăzute la art. XII 1 din prezenta ordonanță de urgență”, potrivit Newsweek.
În contrast, pensiile contributive normale sunt recalculate conform noii legi a pensiilor, iar primele adeverințe cu noile pensii vor fi trimise pensionarilor începând cu 11 iulie. După această recalculare, pensiile pot fi modificate doar la cererea pensionarului și numai prin tribunal.
Pensiile contributive se indexează anual, la 1 ianuarie, conform unei formule ce include rata inflației plus 50% din creșterea venitului mediu brut.
Legea mai stabilește că vârsta standard de pensionare pentru militarii care se pensionează la limită de vârstă este de 60 de ani. Această vârstă va fi atinsă treptat, conform unui calendar specific inclus în anexele legii.
Astfel, proiectul de reglementare aflat în dezbatere ar putea aduce o stabilitate financiară mai mare pentru pensionarii militari, corectând inechitățile existente și asigurându-le un venit ajustat constant în funcție de evoluțiile salariale din sectorul activ.