Elevii care au pierdut bursa de merit din România. Primarul Sucevei, Ion Lungu, susține că prin modificarea legislaţiei privind acordarea burselor şcolare, foarte mulţi elevi din municipiul Suceava au pierdut posibilitatea să obţină această bursă.
Elevii care au pierdut bursa de merit din România. Autoritățile locale nu mai vor suplimentarea cuantumului minim!
Edilul Sucevei e de părere că, în cazul în care s-ar fi menţinut la 8.50 media minimă, se încadrau pentru bursa de merit 54% din elevi, iar în prezent, cu media minimă de 9.50 pot fi beneficiari circa 25% din elevi. Astfel, este o diferență nu mai mică de 29%.
“Au pierdut foarte mulţi elevi posibilitatea de a obţine această bursă. Sigur că primăria municipiului Suceava doar gestionează aceste sume de la bugetul de stat. Sigur, noi avem posibilitatea să mai majorăm aceste burse, dar nu cred că este cazul mai ales că repet, s-a redus foarte mult posibilitatea celor care beneficiau de ele și să mai mărim celor care au 9,50 și cei care au 9,48 să nu primească deloc, mi se pare incorect”, a spus Lungu.
Lungu atrage atenția și despre probleme în aplicarea legislației noi, „care nu este foarte clară” și căre dă „foarte multe bătăi de cap directorilor”.
„Vă spun că am trecut pe la niște școli și foarte multe bătăi de cap au directorii cu această legislație care nu este foarte clară legătură cu acordarea burselor”, a declarat Ion Lungu.
Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de merit şi bursa de performanţă, iar din acest an se dau burse şi la învăţământul gimnazial. Astfel, pe baza situaţiei trimise de la şcoli, cea mai mare sumă pentru burse va fi la Şcoala “Miron Costin” cu 459.000 de lei, urmată de Şcoala Nr. 3 cu 424.000 de lei şi Şcoala “Ion Creangă” cu 406.000 de lei.
În ceea ce priveşte liceele, cea mai mare sumă pentru burse, de 1,43 milioane de lei, va fi alocată Colegiului Naţional “Petru Rareş”, urmat de Colegiul Economic cu 1,086 milioane de lei şi Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” cu 801.000 de lei.