Întrebată ce se întâmplă dacă sunt pensionari în țară care nu au toate documentele la dosar până la recalculare, Simona Bucura Oprescu a explicat că „pensionarii pot aduce, inclusiv după perioada de 1 septembrie, aceste documente fiindcă din oficiu tuturor li se vor recalcula toate veniturile contributive”.
„În 2024, toți pensionarii au pensii mai bune fiindcă noua lege a pensiilor a venit cu două momente mari importante. Momentul 1 ianuarie, când toate pensiile românilor au crescut datorită creșterii punctul de pensie de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar cel de-al doilea moment e cel în care unei categorii importante de pensionari le vor crește pensiile datorită perioadelor mai îndelungate în care aceștia au lucrat. Avem, în România, stagiul minim de cotizare, 15 ani, stadiul complet, 35 de ani.
În special în cazul celor care sunt în indemnizația minimă socială, vom observa creșteri semnificative. Pentru ei e un mod e a se face dreptate. Una e să ai indemnizație minimă socială indiferent dacă ai lucrat 15 ani sau 35 de ani. Și e cu totul altceva ca tu să ai indemnizație minimă socială lucrând 15 ani stagiul minim de cotizare, dar dacă avem un pensionar care a lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie, pentru acesta se face dreptate. Fiindcă pentru perioada între 25 și 30 de ani avem un punctaj suplimentar acordat prin puncte de stabilitate de 0,5 puncte pe an. Pentru perioada 30 – 35 de ani, 0,75 de puncte. Pentru perioada peste 35 de ani avem un punctaj suplimentar de un punct. Pentru un pensionar care a lucrat 35 de ani pe salariul minim de economie vom avea o creștere semnificativă de circa 500 de lei a pensiei”, a declarat ministrul Muncii.
Potrivit ministrului Muncii, prin această nouă legii vor fi eliminate diferențele dintre femei și bărbați și se va ajunge într-o zonă de echitate.
„Legea are trei componente importante. Cea mai importantă, care e rațiunea, reperul, pilonul fundamental al legii, e că pentru muncă și contribuții egale, pensia să fie aceeași. Ieșind la pensie în perioade diferite cu diverse stagii minime și complete de cotizare, ieșind pe legi ale pensiilor diferite, cuantumul pensiei e diferit pentru români care au muncit la fel, din păcate. Avem diferențe între femei și bărbați. Pe legea anterioară, stagiul complet de cotizare la femei era 32 de ani, stagiul la bărbați era de 35 de ani. Din acest motiv, cuantumul pensiei era diferit. Era mai mare la femeie și mai mic la bărbat. Pe noua lege, indiferent pe care dintre legi ai ieșit la pensie și indiferent dacă ești bărbat sau femeie, vei avea același cuantum al pensiei. S-a încercat să ajungem într-o zonă de echitate. Să avem aceeași pensie indiferent când am ieșit la pensie. Pe noua lege nu mai avem indici de corecție, care au dus la situații discriminatorii”.