Categoria de români care ar putea primi două facturi la energie. Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a explicat această problemă.
Categoria de români care ar putea primi două facturi la energie, pe luna decembrie
„La sfârșitul lui octombrie s-a aprobat în Parlament acea OUG 118 care s-a dat de către guvern pentru compensarea facturilor la energie electrica și gaze. S-a completat în Parlament și s-a dispus și plafonarea.
Deși legea prevedea termen de 15 zile în care trebuia să se elaboreze normele de aplicare a acestei legi, acest lucru încă nu s-a întâmplat. N-avem încă norme, suntem în 24 noiembrie, și în lipsa normelor furnizorii nu știu cum să factureze și cum să aplice această lege și unii au preferat în loc să factureze la valoarea normală prevăzută din contract încălcând legea au preferat să amâne emiterea facturilor.
Sper că cel târziu săptămâna viitoare aceste norme să apară. Problema e că ar trebui să se aștepte acești clienți cărora nu le-a venit factură că în decembrie să primească chiar două facturi. Într-o săptămână – două să vină două facturi că să recupereze acest decalaj din cauza amânării emiterii facturilor”, a declarat Zoltan Nagy, pentru Digi 24.
Întrebat dacă oamenii au fost anunțați despre această situație, vicepreședintele ANRE a răspuns că unii furnizori care au decis să amâne emiterea facturii au anunțat pe site sau au avut anunțat în presă cu privire la această decizie de a amână emiterea facturilor.
El a precizat apoi însă că știe doar de unul singur: „Pentru ceilalți probabil nu contează atât de mult clientul și nu dau foarte mult pe comunicarea față de client”.
Întrebat dacă acești furnizori riscă vreo sancțiune, vicepreședintele ANRE a precizat că omisiunea va fi sancționată „dacă se va găsi temei legal”.
Începând de la 1 noiembrie, românii beneficiază de o serie de măsuri luate de autorităţi pentru ca facturile să fie mai mici în iarna aceasta. Printre măsurile care au intrat în vigoare luni se numără compensarea facturilor la energie şi gaze, legea consumatorului vulnerabil şi plafonarea preţurilor.
Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a explicat că pentru a beneficia de ajutorul de încălzire trebuie pregătit un dosar stufos, fiind necesară completarea unui formular de 14 pagini.
„Da, e procedură foarte birocratică şi foarte grea pentru oamenii care au nevoie de acest ajutor şi care trebuie să completeze atât de multe chestionare. Vom vedea câţi dintre ei vor reuşi să le completeze. Ar fi fost o variantă în care nu e atât de multă birocraţie. Nu ştiu de ce au introdus atât de multe lucruri, dacă chiar toate sunt necesare, dar mi se par greu de completat aceste chestionare, dar asta cred că e ultima problemă. Varianta bună de ajutorare a oamenilor ar trebui să îi ajute prin acordarea unor bonuri, pe care ar trebui să le folosească şi pentru achiziţia de energie electrică, de gaz natural şi dacă vor să îşi schimbe electrocasnicele. Ar trebui făcut altfel din punctul meu de vedere. Eu aş fi dat nişte bonuri valorice dacă aş fi decis, care să funcţioneze cum sunt bonurile de masă”, a spus Răzvan Nicolescu.