Categoria de români cu cele mai mari salarii din țară! Rezultatele analizei făcută publică de INS arată că cele mai mari salarii sunt cele din domeniul extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 9.388 lei net, o creştere de 42,9% faţă de luna noiembrie.
Categoria de români cu cele mai mari salarii din țară! Nu, nu sunt IT-știi, iar veniturile lor lunare depășesc peste 10.000 de lei!
De altfel, salariile domeniul producţiei şi furnizării de energie electrică au crescut considerabil, cu 27% în luna decembrie faţă de precedenta, salariul mediu net fiind de 6.290 lei.
Salariile din domeniul intermedierilor financiare şi asigurărilor au crescut şi ele cu peste 25% în decembrie, până la un nivel mediu net de 7.237 lei, cele mai mari salarii fiind însă înregistrate în domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – 10.534 lei net.
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 6.327 lei, în luna decembrie, cu 383 lei (+6,4%) mai mare decât în luna noiembrie, iar câştigul salarial mediu nominal net s-a situat la 3.879 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 234 lei (+6,4%), a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică.
Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (10.534 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.922 lei).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului,cu 48,3%, în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 42,9%, şi în extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, între 27% şi 32,5%. Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna noiembrie 2021 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii economice, de şomajul tehnic sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte). Scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (-8%), respectiv în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor) (-0,1%) .