„Adopţiile nu rezolvă problemele cu care se confruntă România, dar cu siguranţă schimbă întreaga lume pentru acel câine adoptat. Problema trebuie să se rezolve la nivel politic prin asumarea responsabilităţii şi poate fi soluţionată doar de voi, românii!”, sunt mesajele care circulă pe reţelele de socializare şi pe site-urile asociaţiilor de protecţie a animalelor din Suedia, scrie transilvaniareporter.ro.
Pentru ca animăluţele să ajungă la noii stăpâni din Germania sau Suedia, câteva persoane cu inimă mare se ocupă ore întregi, în fiecare zi, de procesul de adopţie: ele scot căţeii de la ecarisaj şi îi plasează la adăpostul unei pensiuni, înainte de a fi transportaţi în străinătate. Asociaţia pentru Protecţia Animalelor Cluj mediază de ani întregi adopţiile internaţionale de câini.
Astfel, după ce căţeii sunt scoşi de la ecarisaj, în urma procedurilor legale de adopţie, sunt duşi la o clinică veterinară, unde sunt consultaţi şi trataţi dacă este cazul, apoi la o pensiune de animale din Chinteni. Căţeii sunt transportaţi în străinătate în grup – care cuprinde în jur de 25-30 de animăluţe. Cheltuielile sunt suportate din donaţii, de familiile care îi adoptă sau de asociaţiile străine.