Câți ani trebuie să fi muncit ca să primești 700 de lei la recalcularea pensiei

Șeful Casei Naționale de Pensii a spus ce pensionari vor lua 700 de lei în plus la recalculare. Primele decizii au fost deja emise și urmează să fie trimise la oameni începând cu 15 august.
Filip Stan
02 aug. 2024, 18:55
Câți ani trebuie să fi muncit ca să primești 700 de lei la recalcularea pensiei
Câți ani trebuie să fi muncit ca să primești 700 de lei la recalcularea pensiei

Șeful Casei Naționale de Pensii a spus care pensionari vor lua 700 de lei în plus la pensie, la recalculare. Casa Națională de Pensii a emis deja primele decizii cu pensia recalculată și de pe data de 15 august vor fi trimise către Poșta Română, singura instituție care va putea trimite documentele către casele pensionarilor.

Citește și: Pensiile cresc cu 33%. De când creşte punctul de pensie şi ce valoare va avea

Câți ani trebuie să fi muncit ca să primești 700 de lei la recalculare

Plicurile cu deciziile vor fi înmânate doar beneficiarilor, sub semnătură, cu confirmare de primire, și reprezintă documentul oficial care arată câți bani vor primi românii în funcție de câți ani au muncit și cât au contribuit.

Cei mai avantajați vor fi pensionarii care au mulți ani vechime și venituri mici încasate. Statul vrea să le ofere un bonus care va fi acordat pe baza unei formule de calcul stipulate în noua Lege a pensiilor.

Casa de Pensii a anunțat că majorările vor fi diferite, în funcție de stagiile de cotizare, iar creșterile se situează între 1 leu și 3.000 de lei.

Banii primiți de la 1 septembrie de peste 3.000.000 de români provin de la bugetul de stat și reprezintă un prim pas în rezolvarea inechităților din sistemul public de pensii. Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu a arătat care pensionari pot primi o creștere de 700 de lei de la 1 septembrie.

„Avem un istoric al pensiei în plată înainte de recalculare, apoi o evidențiere clară a stagiilor de cotizare, cu cele trei paliere. De exemplu, pentru un stagiu de cotizare total de 46 de ani, 4 luni și 16 zile, din care cotizare contributivă 19 ani, 10 luni și 3 zile, stagiu necontributiv 9 ani, și stagiu asimilat încă 7 ani, 6 luni și 13 zile. După ce aplicăm formula de calcul, numărul total de puncte se înmulțește cu valoarea punctului de referință, rezultând o pensie de 2.911 de lei, de la 2.321 de lei în prezent, deci o creștere de aproape 700 de lei în urma recalculării”, a anunțat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Cel de-al doilea pas, mica recalculare, le va oferi bani în plus pensionarilor care au lucrat ture de noapte sau cei care au încasat venituri nepermanente(prime, sporuri,al 13-lea salariu). Persoanele care se regăsesc în această categorie au termen până la începutul anului 2025 să aducă la casele teritoriale de pensii adeverințe prin care fac dovada acestor bani. Pentru acest lucru trebuie să prezinte adeverințele cu sumele în acord global doar că ele trebuie să aibă o anumită formă reglementată din 2021, inclusiv prin Anexă 6 la legea viitoare a pensiilor.

„Dacă am o scriere telegrafică a grupei, clar că nu va fi suficient și vom cere tot adeverință. Am costatat că lumea deja știe. La depunerea dosarului de pensie vin pregătiți cu absolut tot ce cere legea. Pentru cei care au lucrat în grupele speciale până în 2023 să vină cu adeverințe. Până în aprilie 2001 se vine cu adeverință de la angajator. Sunt situații în care aceste grupe de muncă au fost înscrise în carnetul de muncă și acolo nu mai solicităm adeverințe, dacă înscrierea este corectă”, a mai spus un angajat al Casei de Pensii.

Ministrul a arătat că se iau bani în plus și de către cei care au fost la facultate sau în armată.

„Avem punctele necontributive, aceste puncte necontributive se dau pentru perioade necontributive. Ce înseamnă asta: pe deoparte, pentru a încuraja educația, pentru ca atunci când un român optează dacă să meargă la să aibă studii superioare, fie că vorbim de universitate făcută la zi, că vorbim de master, de doctorat, să nu renunțe fiindcă în acea perioadă nu ar contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat. Pentru asta dăm un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an”, a spus ministrul.

Formula  = VPR x Numărul total de puncte

VPR = 81 de lei.

Număr puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate (BONUS) + puncte perioade asimilate.

Perioade asimilate: concediu maternal, armată facultate – 0,25 puncte / fiecare an.

0,5 puncte fiecare an de muncă între 25 și 30 de ani munciți

0,75 puncte pentru fiecare an de muncă între 30 și 35 de ani munciți.

Citește și: Pensii 2024. Un român încasează lunar o pensie de peste 25.000 de lei

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Salariații care iau mai puțini bani de la 1 ianuarie. Guvernul taie din venituri
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?