Din cauza inflației, magazinele mari caută strategii pentru a atrage clienții, speriați de costurile majorate la produse și de veniturile insuficiente. Astfel, unele supermarketuri au reduceri considerabile pentru cei care cumpără mai mult.
Citește și: Marcel Boloş, despre faptul că preţurile din România sunt mai ridicate decât în alte ţări. „Este o enigmă”
În ultima vreme, tot mai mulți retaileri oferă clienților diverse oferte pentru a-i atrage la cumpărături. Românii au mărturisit că preferă să ia mai multe produse în același timp pentru că, în acest fel, primesc reduceri de preț. Din ce în ce mai mulți români aleg să economisească bani prin conceptul „buy more, pay less”.
„Comerciantul şi producătorul îşi primesc banii pe o cantitate mai mare de marfă, pe partea cealaltă cumpărătorul beneficiază de un preţ mai bun. Românii au optat în masă inclusiv pentru acest tip de luptă contra inflaţiei, adică preferă să blocheze o sumă de bani mai importantă în ulei, în făină, în mălai, cumpărând o cantitate mai mare pentru o perioadă mai lungă”, a explicat Cristian Păun, profesor de economie pentru Observator News.
Mai exact, cei care cumpără mai mult, plătesc mai puțin. Ciprian, de exemplu, își face lunar cumpărăturile de la un anumit magazin ce oferă reduceri de preț celor care iau mai multe produse. De această dată, el a umplut coșul de cumpărături cu produsele necesare și a plătitla final 520 de lei.
„Probabil 600 (n.red. ar fi cheltuit într-un supermarket obișnuit). Se simte, la cantităţi mai mari dacă iei. Tot cumperi, astea nu sunt perisabile. Iei mai mult şi nu vii mereu aici, să îţi pierzi timpul”, a mărturisit Ciprian Costiu pentru sursa citată.
Ciprian nu este singurul român care alege să cumpere mai multe produse pentru a beneficia de reducerile magazinelor. Spre exemplu, dacă alegi trei paste de dinți, prețul lor scade de la 17 la 15 lei. Așa se întâmplă și în cazul unei sticle de lapte, al cărei cost va fi de 12,99 lei în loc de 13,99 lei și 99 lei, dacă se cumpără trei bucăți. Totuși, specialiștii îi avertizează pe români să fie atenți la data de expirare.
„La cele proaspete şi mai perisabile, nu prea merită efortul. Că trebuie să cumpărăm cât consumăm. Măcar reduc cheltuiala. Din partea de non food. Săpun, pastă de dinţi, detergenţi”, a spus un alt client.