Câți bani a pierdut un mecanic CFR din cauza Ordonanței Trenuleț. Bugetarii care s-au strâns vineri în Piața Victoriei sunt nemulțumiți de înghețarea salariilor, a pensiilor și de faptul că nu vor mai fi plătiți pentru orele suplimentare.
Printre cei 3000 de bugetari care au protestat vineri dimineață în Piața Victoriei se află și Cătălin, mecanic de locomotivă la CFR. Acesta este revoltat după ce salariul i-a scăzut cu 40% din cauza Ordonanței Trenuleț.
„De la 10.000 de lei să ajungi la 6.000 lei într-o lună de zile… Avem şi noi cu toţii rate, credite, trebuie să ne întreţinem familii, copii, e greu. Suntem nemulţumiţi de anularea de trenuri, lipsa personalului de locomotivă, neplata orelor suplimentare”, a spus mecanicul de locomotivă, potrivit observatornews.ro.
Bugetarii se tem că vor fi dați afară din cauza reorganizărilor din instituții.
„Cum vom petrece Paştele, nimeni nu ştie dacă are ce pune pe masă”, se întreabă un protestatar.
Printre protestatari s-au aflat și angajații de la Romsilva.
„Se pare ca Romsilva este în conflict cu Ministerul. Nu ştiu cine mai protejează pădurile: noi sau Ministerul. Se taie bonurile de masă, majoritatea drepturilor, se taie din salarii şi mai nou se pregătesc reorganizari, restructurări. Oamenilor din ce în ce le este mai greu, un salariu în Romsilva, trei sferturi din angajaţii Romsilva, nu depăşeşte 5.000 lei”, spune un angajat Romsilva aflat la protest.
Și noua lege a pensiilor a creat nemulțumiri în rândul oamenilor.
„Lucrăm cu uraniu, cu radiaţii şi peste noapte ni s-a mărit vârsta de pensionare cu peste 22 de ani, este inuman, nu ai cum să munceşti în uraniu şi să speri să ieşi la pensie la 58-60 de ani şi să mai trăieşti”, spune un bărbat.
„Mi-au luat vreo 5 ani din vechimea mea de pensie, sunt nevoită să lucrez în afară la vârsta mea, din Anglia”, se plânge o femeie.
Oamenii amenință că vor continua protestele și în perioada următoare.