Câți bani a strâns un român la Pilonul II, după ce a cotizat lunar timp de 15 ani

Pilonul II de Pensii din România împlinește „vârsta” de 15 ani. Opt milioane de salariați români au conturi deschise pentru contribuții, dar mulți nu știu nici cine le administrează banii și nici ce sumă au strâns până în prezent.
Filip Stan
08 nov. 2023, 09:36
Câți bani a strâns un român la Pilonul II, după ce a cotizat lunar timp de 15 ani

După 15 ani de activitate, fondurile de pensii private Pilon II au circa 8,1 milioane de participanţi, 117 miliarde de lei acumulaţi, dintre care trei sferturi reprezintă contribuţiile virate în sistem şi un sfert (peste 30 de miliarde de lei) reprezintă câştigul net adăugat în conturile celor care cotizează la fondurile de pensii private, conform prezentării de ieri a preşedintelui Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun, susţinute în ocazia unui eveniment găzduit de BNR.

Contribuția este obligatorie pentru salariații până în 35 de ani. Dacă nu ne alegem singuri Fondul de pensii administrat privat în termen de 4 luni de la prima angajare, atunci vom fi repartizați automat către unul din fondurile existente în piață

Verifică AICI câţi bani ai în cont la Pilonul II

Un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani, are acum în cont 48.000 de lei.

Pe site-ul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) găsim o secțiune unde ne introducem numele, prenumele și CNP-ul și în câteva secunde aflăm ce fond administrează veniturile noastre. Șapte administratori sunt autorizați pentru pilonul II de pensii. După ce aflăm la care cotizăm, de fapt, ne facem un cont pe site-ul acestuia și putem vedea lunar câți bani s-au adunat și cum sunt investiți.

Salarii 2024. Lovitură grea pentru milioane de bugetari. Majorările promise s-ar putea amâna cel puţin un an
Românii sunt împărțiți, când vine vorba de acest instrument de siguranță pentru bătrânețe. Unii spun că e o modalitate de economisire, de a securiza economiile la pensie și chiar verifică aplicația periodic.

Cota e prea mică, ar trebui majorată, ca să fie o cotă mai mare spre privată. Suma e derizorie, susține, însă, altcineva.

Dacă suntem nemulțumiți de randament, putem să ne mutăm de câte ori vrem, în anumite condiții.

Potrivit lui Radu Crăciun, președintele Asociației pentru pensiile administrate private, trebuie să ne uităm la randamentul pe termen lung, dar contează să ne uităm lși la randamentul pe perioade de ani de zile, nu doar pe o lună sau pe 12 luni.

Dacă dorim să ne transferăm putem să o facem. În primii doi ani se plătește un comision la transfer de 5%, după doi ani transferul este cu comision 0.

Un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani, are acum în cont 48.000 de lei. Banii se pot primi doar după ieșirea la pensie, integral sau în tranșe lunare.

Pensii 2024. Anunțul important facut de Ministerul Muncii. Noua modaliate de calcul a pensiilor
Potrivit lui Irina Chițu, profesor de Educație financiară, este mai bine să luăm banii eșalonat. „Aşa cum ştim, la pensii nu se impozitează 2000 de lei din valoarea pensiei şi atunci poţi să beneficiezi de neimpozitarea unei sume mai mari. Începând cu anul viitor, nu se mai impozitează întreaga pensie, acel impozit pe venit de 10% se aplică doar câştigului adus de administratorul de pensie pentru contribuţiile tale.”

Tot din 2024 s-ar putea majora și procentul care se virează la pilonul II de pensii, la 4,85%. „Fondurile de pensii private din România sunt, după banci, cei mai importanți actori din sectorul financiar, iar banii administrați de aceste fonduri reprezintă al doilea cel mai important activ financiar al populatiei după depozitele bancare”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

În 2023, fondurile de pensii private au atins un maxim istoric: 24,5 miliarde de euro. Un sfert din sumă reprezintă câștiguri din investiții, care au un randament mediu lunar anual de 7,57%, scrie sursa citată.

Dan Armeanu, Vicepreşedintele Sectorului Pensii Private din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a subliniat rezultatele Pilonului II: „De-a lungul celor 15 ani, sistemul de pensii private din România a devenit cea mai importantă componentă a pieţei financiare non-bancare, dovedindu-şi eficienţa prin creşterea substanţială a performanţei fondurilor de pensii private, activele fondurilor de pensii private ajungând la 8,3% din PIB. Rentabilitatea anualizată obţinută de la începutul sistemului până în prezent a fost de 7,55%, superioară ratei inflaţiei pentru aceeaşi perioadă de 4,35%, iar rentabilitatea obţinută în ultimul an a fost de 18,51%, superioară ratei inflaţiei de 8,83%”.

Ionuţ Dumitru, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice, a punctat că, în ţara noastră, rata de dependenţă contributori/beneficiari în sistemul public de pensii (Pilonul I) este cea mai nefavorabilă în cadrul Uniunii Europene, atât din motive demografice, dar şi ca urmare a unor motivaţii fiscale nepotrivite.

„România are o problemă structurală majoră în piaţa muncii, numărul de contribuabili la buget, în particular la bugetul public de pensii, fiind cel mai mic în cadrul ţărilor UE27 (raportat la bazinul potenţial de forţă de muncă disponibilă). Această situaţie face ca rata de dependenţă contributori/beneficiari în sistemul public de pensii (Pilonul I) să fie cea mai nefavorabilă în cadrul UE27, atât din motive demografice, dar şi ca urmare a unor motivaţii fiscale nepotrivite. Cifrele demografice sunt aşteptate să se deterioreze şi mai mult pe termen mediu şi lung, ceea ce face ca suplimentarea pensiei din Pilonul I prin pensii din Pilonii II, III şi cele ocupaţionale să fie o necesitate stringentă pentru România”, a explicat Ionuţ Dumitru.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
David Popovici, între credință și îndoială. Ce i-a răspuns unui copil care l-a întrebat despre Dumnezeu. Ce spune părintele Necula despre Creator
Capital.ro
Ce să NU faci de Înviere și prima zi de Paște. Interdicție pentru credincioșii din România
Playtech.ro
Pensionarii vizați de noile modificări legislative. Situații în care vor fi obligați să returneze pensiile încasate
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Clarvăzătoarea supranumită „Baba Vanga a Japoniei” face o profeție înfiorătoare. Un dezastru urmează să lovească lumea în curând
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! Un mare actor, prieten drag lui, a murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Un desert uitat, din copilărie. Prăjitura care seducea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu. Iubita actriță ne-a părăsit. A fost cea mai strălucitoare stea pe scenă și la TV
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Rânduiala Ceasurilor Sfintelor Paști. Rugăciunea prin care toți credincioșii care o citesc de Paște au parte de minuni în viața lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât