Câți bani ar cheltui Guvernul dacă ar majora salariile ținând cont de cererile sindicaliștilor din învățământ

Greva profesorilor continuă, cu atât mai mult cu cât negocierile de ieri seară nu au avut rezultatele pe care le sperau. Iată cât ar trebui să cheltuiască statul român dacă ar accepta majorarea salariilor.
Alina Costache
26 mai 2023, 17:00
Câți bani ar cheltui Guvernul dacă ar majora salariile ținând cont de cererile sindicaliștilor din învățământ
Câți bani ar cheltui Guvernul dacă ar majora salariile ținând cont de cererile sindicaliștilor din învățământ

Greva profesorilor a continuat și vineri, în data de 26 mai, ca rezultat al faptului că Guvernul a respins cererea sindicatelor care presupunea majorarea tuturor salariilor din învățământ cu 25%. Joi seară a avut loc o nouă sesiune de negocieri, iar ulterior acesteia Executivul a anunțat că le va da o primă de 2.500 de lei și de asemenea, majorarea salariului pentru personalul nedidactic cu 9% și oferirea unei prime de 1.000 de lei.

Citește și: Cifrele guvernării. Guvernul Ciucă a majorat salariul minim cu 10% în 2022 și 17% în 2023. Salariul mediu, majorat cu 15%

Edupedu.ro a realizat un calcul bazat pe datele Ministerului Educației, care arată că o majorare a tuturor salariilor din Educație cu 25% s-ar traduce într-un impact bugetar de nu mai puțin de 2,7 miliarde de lei pentru cele șase luni care au mai rămas din acest an. De asemenea, Edupedu a mai menționat că acesta este doar un calcul estimativ, deoarece nu există transparență în ceea ce privește veniturile pentru fiecare tip de personal care activează în sistemul de învățământ și, de asemenea, o parte dintre veniturile celor angajați în Educație sunt prevăzute în bugetul autorităților locale.

Ce impact bugetar ar trebui să suporte Guvernul dacă ar majora salariile din Învățământ

Conform datelor analizate de sursa citată, din fișa de impact bugetar a proiectului de lege a învățământului preuniversitar, pentru o creștere de 60% a salariilor profesorilor, impactul bugetar pentru un an s-ar ridica la 8,7 miliarde de lei.

După intrarea în vigoare a noii legi, în varianta care a ajuns pe masa Executivului, impactul total calculat de Ministerul Educației pentru toate creșterile salariale din sistem se ridica la 13,1 miliarde de lei. Această sumă rezultând din aplicarea noilor prevederi ale Legii Educației în ceea ce privește salarizarea, care iau în calcul grilele propuse și convenite cu sindicatele. Potrivit ministrului Educației, Ligia Deca, acestea prevăd o creștere cu 60%, în medie, a salariilor profesorilor și creșteri salariale și pentru ceilalți angajați introduși și ei în grilele propuse pentru noua lege a salarizării unitare, alături de sindicate.

Astfel, dacă impactul bugetar al acestor majărori ar fi fost de 13,1 miliarde pe un an, suma pentru cheltuielile de personal pentru 6 luni s-ar ridica la 6,55 miliarde lei.

Din creșterea de mai sus, o majorare a salariilor cu 25%, așa cum cer sindicatele, ar însemna circa 42%, adică 2,73 de miliarde de lei – 1,81 miliarde pentru cadrele didactice și 920 de milioane pentru restul angajaților din sistem.

Citește și: Cod rutier 2023. Greşeala banală care te lasă fără permis în weekend

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Orașul cu apartamente ieftine în care se mută tot mai mulți tineri și familiști. E la o aruncătură de băț de București și are cea mai mare creștere a populației din Europa
Capital.ro
Pace în Ucraina. Anunț ISTORIC de la Kremlin: Primul pas a fost făcut azi
Playtech.ro
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea pe patul de spital după accidentul grav. A primit un diagnostic crunt din partea medicilor
DailyBusiness
BNR, anunțul momentului pentru românii cu credite! Ce se întâmplă cu dobânda de referință?
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Ancuța și Costel Lăzărescu, împreună cu cei 2 copilași ai lor, conduși pe ultimul drum. IMAGINILE DURERII
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Statul NU mai dă BANI. Decizia lovește în zeci de mii de români. Au anunțat vineri, 5 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Revoltă printre șoferi din cauza ordonanței privind testele antidrog
MediaFlux
Prințul William, DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre PRINȚESA DIANA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!