Inflația, instabilitatea economică și creșterea costurilor îi determină pe tot mai mulți români să fie mai atenți la bani. În timp ce unii preferă să aibă economii consistente în contul curent, alții păstrează doar cât să acopere cheltuielile lunare. Experții arată câți bani trebuie să ai în cont, în caz de orice.
Un studiu realizat de Deutsche Bank în 2023 a analizat sumele medii din conturile curente ale germanilor, în funcție de vârstă:
Valorile sunt strict orientative, dat fiind că fiecare persoană are obiceiuri financiare diferite. Totuși, tot mai multe persoane aleg să-și investească economiile în fonduri de tip ETF sau alte active, arată Echo24.
Contul curent este destinat cheltuielilor lunare, dar specialiștii recomandă și existența unui mic fond de urgență. În general, este suficientă o rezervă de 500 – 1.000 de euro, în funcție de nevoile lunare.
De exemplu, dacă ai cheltuieli fixe de 2.000 euro/lună, e indicat să ai la dispoziție cel puțin 500 – 1.000 euro pentru situații neprevăzute. Dacă ai venituri variabile, e bine să-ți construiești o rezervă mai mare.
Ce riscuri implică sumele mari în cont
Chiar dacă pare sigur să ai mulți bani în cont, specialiștii avertizează că acest lucru vine cu riscuri. Inflația reduce valoarea economiilor în timp, iar majoritatea conturilor curente nu oferă dobândă. Astfel, banii pierd din valoare dacă nu sunt investiți sau plasați într-un cont cu randament.
Citește și : Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
În plus, accesul rapid la o sumă mare poate duce la cheltuieli impulsive. De aceea, este recomandată diversificarea economiilor.
Cum să îți împarți eficient economiile
Specialiștii financiari recomandă următoarea strategie:
Cont curent – Doar banii necesari cheltuielilor curente.
Cont de economii – Fond de urgență echivalent cu 3 salarii nete.
Depozit la termen – Ideal pentru economii pe termen mediu.
Investiții în ETF-uri – Potențial ridicat pe termen lung, recomandat pentru cel puțin 10 ani.