Câţi bani au ajuns să câştige zilnic românii care reciclează PET-uri. Tot mai mulți români își asigură traiul zilnic prin adunarea și reciclarea PET-urilor, ducându-le la automatele special amenajate. Această activitate, deși pare simplă, necesită dedicare și timp, dar pentru unii reprezintă o soluție eficientă pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.
La unul dintre centrele de colectare, o femeie a povestit cum reușește să câștige între 20 și 50 de lei pe zi din reciclarea PET-urilor. Aceasta își petrece aproximativ opt ore pe zi, de dimineață până după prânz, căutând și adunând ambalaje, scrie Gândul.
– Cam cât faceți pe zi din PET-uri?
– Depinde. 20, 30, 50 de lei.
– Căutați de dimineață până seara?
– Până pe la 14.00 -15.00.
Pentru această femeie, banii obținuți din reciclarea PET-urilor nu sunt doar o mică recompensă, ci o necesitate. Ea a mărturisit că acești bani îi permit să pună mâncare pe masă pentru familia ei, dar și să acopere costurile pentru chirie și utilități.
– E bine, nu?
– E bine că duc pâine la copii, la nepoței.
– Aveți ceva de muncă.
– Da, dar așa îmi plătesc chiria, întreținerea, lumina, apa.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat recent importanța acestui sistem, menționând că între 5.000 și 6.000 de români reușesc să își asigure traiul zilnic datorită acestui program. Acești oameni colectează sticle din oraș și din coșurile stradale, prevenind astfel ajungerea lor la groapa de gunoi.
„Ar fi între 5.000 şi 6.000 de români care astăzi pun o pâine pe masă datorită sistemului de garanţie-returnare. Caută sticle prin oraş, prin coşuri stradale. Sticle care, în mod normal, ar fi ajuns la groapa de gunoi”, spunea, acum câteva săptămână, Mircea Fechet.
Citeşte şi: Motivul pentru care nu poți preda oricând sticlele pentru reciclare, chiar dacă magazinul este deschis
Sistemul Garanție-Returnare (SGR) este o inițiativă care încurajează reciclarea prin oferirea unei garanții de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat. Atunci când achiziționăm băuturi în ambalaje de sticlă, plastic sau metal, plătim o garanție, care ne este returnată atunci când aducem înapoi ambalajele la automatele de reciclare. Acest sistem nu doar că ajută la protejarea mediului, dar oferă și o sursă de venit pentru multe persoane din România.