Câți bani au intrat în vistieria Clujului după festivalul UNTOLD. Fiecare petrecăreț a cheltuit, în medie, 750 de euro pe perioada evenimentului

Festivalul Untold a înregistrat anul acesta un număr record de participanți, lucru care a adus o sumă uriașă în bugetul local. Ce sumă a ajuns în visteria Clujului, după patru zile și patru nopți de petrecere.
Alina Costache
16 aug. 2024, 14:18
Câți bani au intrat în vistieria Clujului după festivalul UNTOLD. Fiecare petrecăreț a cheltuit, în medie, 750 de euro pe perioada evenimentului
Câți bani a adus festivalul Untold 2024 în bugetul local

Festivalul Untold a devenit o foarte bună sursă de venit pentru bugetul local. Peste 75 de milioane de euro au rămas în Cluj-Napoca după marele eveniment. Acum, organizatorii investesc sute de mii de euro pentru refacerea spațiilor în care s-a desfășurat festivalul.

Festivalul a atins anul acesta un număr record de participanți – 427.000. Pe scenele evenimentului au urcat 250 de artiști naționali și internaționași în cele 4 zile și 4 nopți de Untold. Mulți dintre festivalieri au petrecut mai multe zile la Cluj-Napoca sau în împrejurimi, înainte sau după festival. Untold ocupă al treilea loc în Top 100 cele mai bune festivaluri din lume.

UNTOLD atrage tot mai mulți participanți străini

Organizatorii estimează că din cei peste 400.000 de participanți, 35% sunt din județul Cluj, urmat de București, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Alba Iulia, Timișoara și restul țării. Peste 30% dintre participanți au venit din alte țări, cu 5% mai mult față de ediția precedentă a festivalului.

Anul acesta, la Untold au participat fani din 100 de țări, primele în top fiind Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Polonia, Spania, Olanda, Belgia, Elveția, Austria, Norvegia, Ungaria, Irlanda, Slovacia, Danemarca. Au fost și participanți din afara Europei, precum SUA, Canada, Israel, Brazilia, Mexic, Emiratele Arabe, India, Singapore sau Japonia.

Citește și: Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Am să mă ocup să nu mai fie! Pe stadion trebuie fotbal, nu sataniști și nebuni cu muzica”

Conform estimărilor de calcul realizate de organizatori, autorități locale, parteneri comerciali ai festivalului, proprietari de cazare, restaurante și centre comerciale, participanții au cheltuit, în medie, pe perioada întregului eveniment, nu mai puțin de 750 de euro de persoană.

Banii au fost cheltuiți pentru cazare, transport, mâncare, plimbări, vizite și cumpărături în oraș. Această primă estimare înseamnă o infuzie de capital în comunitatea locală de peste 75 milioane de euro.

Totodată, Untold aduce și un capital de imagune global pentru România, Cluj-Napoca și Transilvania. Organizatorii spun că cei cu care au discutat până acum, de la artiști internaționali, manageri, jurnaliști, creatori de conținut, fotografi și fani din străinătate, sunt încântați și au mulțumit pentru ospitalitate, buna organizare a festivalului, frumusețea orașului Cluj-Napoca și a oamenilor de aici, care sunt gazde foarte bune, frumoase și generoase.

Cât a costat organizarea festivalului în 2024

Pentru desfășurarea festivalului, organizatorii au încheiat mai multe contracte pentru utilizarea spațiilor aflate în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca și a Consiliului Județan Cluj. Suma totală plătită de organizatori depășește 1.300.000 de lei.

Această sumă reprezintă costurile pentru utilizarea spațiului pe perioada de montaj, demontaj și cele 4 zile de festival pentru: Parcul Central, Cluj Arena, Sala Polivalentă și Casino.

Organizatorii Untold au depus și o garanție de 350.000 de lei pentru utilizarea Cluj Arena, unde este scena principală, și au asigurare pentru toate spațiile unde se desfășoară festivalul.

Separat de costurile de închiriere, organizatorii investesc anul acesta, la o primă evaluare, peste 1.000.000 de lei pentru menținerea și dezvoltarea spațiilor închiriate.

Citește și: Guess Who ar fi fost prins cu cocaină în toaletă la Untold. Artistul a mai fost depistat drogat la volan în 2023

Acțiunile realizate:

  • supraînsămânțarea gazonului de pe Cluj Arena înainte de festival, astfel încât iarba să poată crește sub modelul de flooring care permite stratului vegetal să respire și să primească lumină;
  • protecția pistei de atletism cu echipamente de flooring heavy duty și echipament de flooring pentru protecția gazonului de ultimă generație (utilizat în toată Europa de către marii organizatori de evenimente);
  • contribuție la refacerea anvelopei stadionului, precum și curățarea jgheaburilor de scurgere a acoperișului;
  • refacerea stratului vegetal aferent parcării stadionului, acolo unde acesta a avut de suferit;
  • refacerea pavajului pietonal din jurul stadionului;
  • investiție în modernizarea și conservarea parcului prin montaje de gazon rulat, supraînsămânțări și fertilizări;
  • modernizarea rigolelor și a podețelor de pe aleea principală;
    extinderea instalației de irigație;
  • anterior evenimentului s-au făcut verificări și modernizări pentru iluminatul din Parcul Central.

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce metodă a găsit un român pentru a nu mai da bacșiș curierului când îi aduce mâncarea. “Să am motiv să nu le dau”
Capital.ro
Zi de doliu pentru România. Adio, maestre! Maia Morgenstern e devastată
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Sebastian Burduja, despre capacitatea de stocare de gaze naturale: „Ne vom atinge limita cu două luni ÎNAINTE de termen”
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Prințul William și Kate ascund un mare secret. Folosesc nume de cod
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
Şoc în România. Se întoarce Băsescu. A decis clar după câțiva ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Consiliul superior de medicină legală: Trei deficiențe majore în îngrijirea medicală a pacientului decedat la Spitalul „Sfântul Pantelimon”
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...