Reciclarea PET-urilor prin sistemul RetuRO a devenit una dintre activitățile preferate ale multor români. Până în luna martie mai puțin de 10% din ambalajele vândute erau duse la reciclat, însă în luna iunie numărul acestora a depășit 50%. La creșterea semnificativă a numărului de produse reciclate au contribuit și românii care au făcut din această activitate un adevărat job.
Citește și: RetuRO deschide un nou centru în Giarmata, asigurând alte 32 de noi locuri de muncă verzi în județul Timiș
Din cele 694 de milioane de ambalaje puse pe piață în luna iunie, 347 de milioane au fost reciclate prin ReturRO. Astfel, 23.000 de tone de plastic, metal și sticlă nu au mai ajuns să polueze mediul. Este vorba, deci, despre o rată lunară de reciclare de aproximativ 50%, față de 5%, cât se înregistra în luna februarie.
La această creștere considerabilă contribuie nu doar românii de rând, ci și cei care adună constant recipiente reciclabile pentru niște bani în plus, neavând altă sursă de venit. Pentru unii dintre ei reciclarea a devenit singurul mod de a se întreține, mulți reușind, prin reciclare, să își asigure hrana de zi cu zi.
„Eu am avut înainte cinci sacoșe de dimineața, eu fac în fiecare zi, fac mereu, mereu, să iau bonuri. În fiecare zi fac 50 de lei. Mereu, mereu trebuie să iau ceva de mâncare”, a mărturisit un bărbat, potrivit stirileprotv.ro.
Pentru alții, reciclarea a devenit un job full time care îi ține departe de fapte ilegale. Un tânăr a mărturisit că datorită acestei metode de a face bani a renunțat la furturi. Inițial, acesta reușea să producă zilnic 150 de lei, bani ce îi rezolvau toate nevoile în acea zi.
„Muncim, mai bine muncim.. și ne chinuim, credeți-mă că ne chinuim. În jur la 150 – 130 de lei făceam până când s-a șmecherit lumea. Dacă nu muncești, nu ai, ne-am potolit cu furatul, ne bagăm pe așa ceva”, a spus bărbatul.
De menționat este și faptul că de la începutul programului ReturRO și până la 1 iulie, 200.000 de tone de recipiente din sticlă, plastic și metal au fost colectate pentru reciclare, lucru care a dus la îmbunătățirea aerului și la scăderea nivelului de poluare.