Faptele bune sunt mereu binevenite, dar atenție: nu trebuie oferiți bani la cerșetori, în special celor despre care nu ai garanția că-i folosesc în scopuri curate.
„E bine să citim câte o catismă din Psaltirea lui David, dar rugăciunea trebuie însoțită de fapte bune. În perioada asta ar trebui ca fiecare dintre noi să dăruim celor care au nevoie.
Sfântul Ioan Gură De Aur spune ‘Să transpire banul în mâna ta, până îi dai drumul’, mai ales că acum trebuie să fim mai atenți cu bănuțul, nu sunt vremuri ușoare.
Spune că, dacă dai bani unui om care își cumpără țigări sau băutură, tu încurajezi un păcat”, a declarat Vasile Ioana, pentru Gândul.
O variantă mult înțeleaptă este achiziția de alimente, de haine sau achitarea unei facturi.
„(…) De aceea, uite, vine la mine sărmanul. Îi e foame, îi cumpăr de mâncare, dar multe din acele doamne zic ‘A, păi…’.
Nu mai dați bani! Te simți superior, tu ești mare, el e mic.
Mulți vor bani ca să își cumpere alte chestii, și eu am metoda următoare, cumpăr mâncare, dar nu ce vreau eu să îi dau, mă duc la magazin cu 50 de lei și îi cumpăr ce vrea ea!
Vine și spune să își plătească factura, ia factura și plătește-o”, a mai comentat celebrul preot.
Vasile Ioana știe deja că un cerșetor câștigă de trei-patru ori mai mult decât un cetățean care muncește onest, pe salariul mediu net pe economie.
„În fața industriei ăsteia de cerșetorie, răspunsul este că nu ar trebui să încurajăm cerșetoria din București.
Am un cerșetor la biserică, care mi-a zis ‘Părinte, eu câștig peste 100 milioane pe lună, până la 120 milioane pe lună din cerșit'”, a mai dezvăluit Vasile Ioana.