Câți bani câștigă lunar un președinte de asociație de proprietari: „Ce faceți de banii ăștia?”

Mulți români se întreabă cât câștigă lunar, de fapt, președinții asociațiilor de proprietari sau administratorii de blocuri. Cei care, de obicei, acceptă aceste roluri sunt persoane care se ocupă și de alte blocuri sau care locuiesc în imobil și nu au altă ocupație sau activitate.
Alina Costache
14 feb. 2024, 20:25
Câți bani câștigă lunar un președinte de asociație de proprietari: „Ce faceți de banii ăștia?”
Câți bani câștigă lunar un președinte de asociație de proprietari: „Ce faceți de banii ăștia?”

Administratorul de bloc sau președintele asociației de proprietari este persoana care se ocupă de problemele blocului în care locuiește sau i-a fost dat în grijă. O preocupare comună a locatarilor este suma pe care aceștia o câștigă lună de lună de pe urma activităților desfășurate.

Citește și: O asociație de proprietari a fost amendată, după ce a afișat listele cu datornici, pentru încălcarea regulamentului datelor persoanale- GDPR

Câți bani câștigă lunar un președinte de asociație de proprietari

Sumele primite de președinții asociațiilor de proprietari variază de la sume mici, chiar modice, până la unele decente, însă acest lucru depinde de la caz la caz. Despre câștiguri se vorbește intens și în mediul online.

„Doresc să fac un sondaj și aș vrea să întreb în grup cam cât ar fi salariul pentru un președinte de asociație ce administrează un bloc cu 100 de apartamente? Mulțumesc!”, a scris cineva pe grupul Asociații de proprietari în România.

Postarea a strâns sute de răspunsuri, care mai de care mai diferite, unele însoțite și de calcule care să motiveze sumele notate.

„Bună seara, eu la 132 apartamente am 1.500 net”, a răspuns un internaut, fiind întrebat ulterior de un altul ce activități are pentru acești bani, menționând că nu se face mai nimic pe acest post, iar banii nu sunt meritați.

„Doar comisioane luăm ăștia de suntem președinți. De ce nu va băgați și dumneavoastră să preluați funcția de președinte? Dar presupun că răspunsul este că nu doriți pentru că sunteți foarte ocupat și nu ați avea timp. Că dacă ați avea timp sigur ați prelua funcția fără să primiți bani”, a răspuns altcineva.

„Cu toate că sunt președinte de asociație (200 lei/82 ap) și eu dezagreez această formă de organizare, mai precis vestita lege pe care unii o consideră a doua Biblie. Este stufoasă, greu de aplicat, trebuie simplificată și mai multă autonomie, doar AP sunt private. Trebuie să existe o formă de organizare, noi avem facturi individuale în afară de salubritate (nu vor facturare individuală) și curent casa scării. Noi avem o convenție cu compania de apă (nu toate, în oraș, sunt AP care încasează banii pt companie), avem o persoană, dă citirea pentru toți, ei emit facturi individuale.

La curent ar fi simplu, ce ne facem cu salubritatea, nu vor individual. Altă chichiță, privind personalitatea juridică este cazul rău platnicilor, cineva trebuie să-i notifice, chiar să-i dea în judecată (am pe rol, două cazuri). Cazul ideal ar fi să se organizeze toți pentru curățenie și să nu fie rău platnici, dar greu. Este în oraș o AP simplificată pe o scară, desprinsă dintr-o AP mamut, făcută de mine cu un vecin încă din 2001, (nu mai locuiesc acolo) costuri aproape zero. Există varianta ca AP să încredințeze totul unei firme care face ce trebuie, nu ce hotărăsc trei babe în fața blocului. Am întâlnit acest caz în multe locuri, chiar și unde a locuit fii-miu, undeva în Brașov, curățenie impecabilă, pe exterior super, spații verzi, pomi. Nu AG (cu balamucul din dotare), nu convocare, nu bălăcăreală, costuri identice”, a fost răspunsul unui alt utilizator.

„Președintele, femeia de serviciu, instalatorul plus schimbare apometre, citire căldură dezinsecție, interfon, lift, diverse avertizoare etc, cu toate firmele președintele semnează contracte astfel ajungi pe listă la 500, 600, 700, 800 pentru 2 pers și 2 sau 3 camere, restul de cheltuieli nu se mai pun, noroc cu asistații sociali că plătesc cu ajutoare căldură, lumina, etc. restul listei plină de restanțe.”/„Cazuri și cazuri! Lăsat traiul centralizat la îndemână proprietarilor este foarte greu să se lumineze o diversitate de probleme ivite instantaneu! Unii proprietari sunt în vârstă și mai sărăcuți, alții sunt indiferenți, alții sunt certăreți și deloc gospodari! Cu firmele este bine dar din păcate solicită sume catastrofale, nu exagerez, în orașul meu fiind așa ceva!”.

„Omul sfințește locul! În urmă cu ceva ani am cunoscut o președintă de asociație categoria 70 și. Cum arată imobilul? Zugrăvit, curat, cutii poștale noi, impecabil, nicio urmă de praf sau jeg. Cum era întreținerea? De bun simț. Cui oferea informații despre costuri? LA TOATĂ LUMEA – proprietar, chiriaș. CÂND? – oricând erau liberi oamenii. Deci se poate, dar contează omul”/„Părerea mea, după 5 ani de această funcție. Nu merită banii aceștia, la câtă muncă e, e puțin. Repet, vorbesc că merită mai mult pentru președintele care chiar se implică și face treaba corectă.”/„Sincer chiar se alarmează unii degeaba, păi dacă femeia de serviciu ia 1.000 lei net, un președinte care are atâtea responsabilități ar trebui să muncească pro bono? Eu la o asociație de 80 de apartamente am 1.200 lei net. Atâta timp cât sunt la dispoziția lor 24/24, zilnic mi se pare normal.”/„La noi la bloc, 90 ap, 700 în mână, dar depinde, cunosc cazuri când iau și 1.000, sunt cazuri unde nu iau nimic, cum stabiliți în adunarea generală.”/„Administratorul, președintele, cenzor, deja 3 angajați, care vor salariu de la câțiva amărâți de locatari.”/„Eu zero lei la 44 de apartamente. Nu văd de ce trebuie să iei bani ca președinte.”/„Lăsați salariul că nu asta e „miza”! Asta e de formă pentru fraieri. Miza e ce poți să sustragi din contractele fictive cu diverși „prieteni”, facturi cu pierderi imense de apă plătite de locatari, chirii, fonduri inventate de tot felul, etc!”/„64 apartamente- 200 lei net”.

„Am preluat acum 5 ani, am făcut în bloc ce nu au făcut alți președinti în 40 ani și cu bani puțini și calitate. Ordine, liniște și pace. Ca președinte ai o mare responsabilitate și efectiv ești cam 24/24 prezent, e greu dacă ai și serviciu. Această muncă, dacă o faci cum trebuie, merită ca un serviciu full time, chiar dacă unii sar în sus la fraza de mai sus, dar acesta e adevărul. După 5 ani de muncă de sclav în care 2 ani pro bono și de 3 ani iau 300 pt 88 ap, mă gândesc să renunț chiar dacă mi ar da 5000”.

„Acest subiect pleacă de la anumite manifestări de invidie, necunoaștere și un pic de prostie. La stabilirea salariului net al unui președinte, stau mai mulți factori: nr. de apartamente gestionate, vechimea condomeniului, problemele curente ale instalațiilor de apă și curent, hidroizolatiile teraselor, canalizarea din subsoluri și nu în ultim rând mentalitatea proprietarilor în funcție de vârstă. Un exemplu real: 480 ap., blocuri construite în anii „65-„66, permanent probleme tehnice, cu greu s-a reușit strângerea fondurilor de rulment și reparații și spre final, încăpățânarea persoanelor în vârstă ( aprox. 65-70 %) din total apart. Deci cred că un salariu de 1850 lei / lunar, la 25 ore săptăminal nu este mult”, au mai comentat internauții.

Citește și: Legea Asociației de Proprietari 2024. Drepturile și obligațiile proprietarilor de apartamente

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Adrian Minune Jr. s-a afișat alături de noua iubită! Ce declarație de dragoste i-a făcut bruneta | FOTO
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Acte pentru demolare perete 2025. Este interzis să faci asemenea lucrări fără autorizație. Ce riști
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu numerarul. Decizia i-a făcut pe oameni să reacționeze violent
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
„Regina de gheață” l-a pus pe Elon Musk la punct. Trump are încredere deplină în ea
wowbiz.ro
Primele imagini cu hoții care au furat tezaurul dacic din muzeul olandez. Momentul în care au fost surprinși pe camerele de supraveghere în timp ce provoacă explozia
Spynews
Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
Spynews
Ce vârste au fiicele Adelinei Chivu de la X Factor. Imagini emoționante cu prezentatoarea TV și fetele ei | FOTO
Evz.ro
Vremea doboară recorduri în România. Temperaturile sunt ireale
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Care este noua formulă de calcul a pensiilor 2025: Majorarea pensiilor ar urma să se facă abia din toamnă
Cancan.ro
Zodia feminină care va fi cerută de soție anul acesta. Cristina Demetrescu: '2025 este un an al căsătoriei'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Românii obligați să-și schimbe buletinul. Nu expiră, dar nu-l mai pot păstra
StirileBZI
Bani în plus pentru profesori în 2025! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
substantial.ro
Români blocați în Nord-Kivu, Republica Democratică Congo, din cauza conflictului rebel
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CINCI MILIOANE de PENSIONARI! Situația se complică din 2026
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid