Câți bani câştigă o persoană care închiriază șezlonguri pe Litoral. Mulți patroni oferă pachete salariale atractive pentru cei care vin să lucreze la mare în sezonul estival. Cu toate acestea, românii nu se îngrămădesc la angajare.
La malul mării ar fi nevoie de aproximativ 20.000 de oameni care să lucreze în hoteluri și restaurante, cifră de-a dreptul imposibil de atins, spun patronii.
“Nu găsim mai ales calificaţi, asta este o foarte mare problemă. Pe HoReCa este mai greu. Nu mai sunt şcolile profesionale care erau cândva”, a declarat un manager de hotel pentru Observator News.
Cu lipsa de personal se confruntă şi mulți administratori de plajă, deşi oferta este mai mult decât atractivă. Spre exemplu, cei care închiriază șezlonguri pot câștiga sume destul de mari de bani, la care se adaugă și bacșișul.
“Au două mese pe zi, hidratare la discreţie şi plus salariul. Un puşti de 18 ani să câştige între 3500 şi 4500 de lei pe lună, depinde doar de el, plus tips ul pe care şi-l face, eu cred că e un salariu foarte atractiv. Nu e mare filosofie să închiriezi un şezlong sau să pui o bere la draft într-un pahar”, a explicat un administrator de plajă pentru sursa menţionată anterior.
Pentru a atrage angajați, specialiștii în Resurse Umane sunt de părere că patronii ar trebui să ofere salarii mari pe tot parcursul anului, nu doar în perioadele mai aglomerate.
“Piaţa muncii în HoReCa este una extrem de volatilă. Ce fac străinii pentru a-şi fideliza angajaţii şi pentru a-şi asigura forţa de muncă în sezon este să ofere pachete salariale care să acopere tot anul, nu doar perioadele de vârf”, a explicat un specialist HR.
Citeste si Cât câștigă meșterii din România: ce salariu are un lăcătuș mecanic
Muncitorii din Asia nu mai sunt nici ei o soluţie. Şi asta pentru că preferă stabilitatea şi, peste noapte, îşi fac bagajele şi pleacă în Bucureşti sau chiar în străinătate în căutarea unui job sigur şi stabil.