Salariile diferă în funcție de stațiune și local. Veniturile lunare nete se situează între 1.900 de lei și 4.000 de lei, potrivit site-urilor de recrutare, la care se adaugă celebrul bacșiș.
Autoritățile au început să facă razii pentru a se asigura că angajații localurilor prestează munca în baza unui contract de muncă.
„Salarizarea nu poate fi mai mică de 2300 lei, salariul minim pe economie la acest moment. În primul rând angajarea trebuie să se facă conform calificării persoanei respective.
În domeniul HoReCa vorbim despre barman, deci trebuie să ai curs de barman, sau de ospătar, sau de bucătar. Deci angajarea trebuie făcută numai pe calificarea pe care o ai”, a declarat pentru Focus Press Adelina Vlad, purtător de cuvânt al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța.
Salariul minim net în România este de 2.300 de lei brut, adică 1.524 de lei net.
În Mamaia, „stațiunea de lux a litoralului românesc”, ospătarii câștigă cel mai bine. Într-o zi prolifică, un chelner poate servi până la 100 de mese. Un bacșiș de 10 lei la fiecare masă înseamnă 1.000 de lei la finalul zilei, doar din bacșiș.
În ciuda veniturilor ofertante, patronii de restaurante caută cu disperare personal. Potrivit celor mai recente estimări, de pe litoralul nostru lipsesc 25.000 de angajați, ceea ce afectează calitatea serviciilor.
În vreme ce antreprenorii români trag semnale de alarmă, personalul din România preferă să muncească pe posturi de barmani, ospătari, bucătari, spălători de vase în țări din Occident.