Câți bani câștigă un ospătar în România. Potrivit surselor citate de ziare.com, un ospătar care lucrează în localurile din zone precum Centrul Vechi, precum Bd. Decebal sau Șoseaua Nordului poate câștiga lunar între 6.000 și 10.000 de lei bani în mână. De regulă, această sumă este compusă din salariul minim net pe economie, plus bacșisuri.
Cătălin Mahu, patronul lanțului de restaurante „La Mama”, susține că bacșișul este un sistem care există aproape în toate meseriile din România. Mai mult, acesta este de părere că dacă se elimină practica bacșișului și se introduc salariile fixe mai mari, ne-am putea confrunta cu un colaps al domeniului HoReCa.
„Bacșișul este un sistem care există în aproape toate meseriile din România, nu numai la ospătari. Treaba asta, că ospătarii sunt un paria, care trebuie pedepsiți sau puși în lumina reflectoarelor, este o chestiune greșită. Când mergeți să vă tundeți, lăsați bacșiș. Soția, când își face părul sau unghiile, lasă bacșiș. Când mergeți la mecanic să reparați mașina, mai lăsați tips (n. r. bacșiș). Când mergeți la medic, simțiți nevoia să duceți măcar o cutie cu ciocolată. Din când în când, profesorilor, le lăsăm o atenție.
Bacșișul nu e un lucru rău, atât timp cât nu-l vedem ca pe ceva rău. Este un lubrifiant al societății și dacă are niște limite normale și morale, nu este un lucru rău. A crede că doar ospătarii trăiesc din bacșiș este greșit. Nu este un atac la alte meserii. Asta este o mică radiografie a societății, văzută prin ochii mei. Dacă nu lăsați bacșiș, îmi cer scuze. Dar dacă lăsăm și spunem că nu facem, este o ipocrizie.
Dacă ai terminat zece clase, asta ți-e pregătirea, te duci să înveți o meserie. Meseria poate să fie de strungar, de bodyguard, de taximetrist, de ospătar, de frizer, de ce vrei tu. Dacă ai terminat 12 clase, ai luat BAC-ul, ești în situația asta și vei avea un anumit nivel de venituri și o anumită structură a acestor venituri. Dacă mergi la o facultate și te ultra-specializezi în ceva, vei avea o altă structură a veniturilor, pentru că aceste lucruri pe care le-ați învățat, trebuie plătite.
Dacă un ospătar, în ziua de astăzi, pe structura de prețuri și de venituri a României ar avea salariul 1.000 de euro sau 1.500 de euro, așa cum e în Germania, prețurile din meniu ar trebui să fie ca cele din Germania. Asta înseamnă că veniturile tuturor celorlalți clienți ar trebui să fie la nivelurile la care prețurile din restaurant să li se pară normale, acceptabile, pentru a le putea plăti. Dacă vrem structura veniturilor din Germania, trebuie să avem și structura prețurilor de acolo. Altfel, nu se poate”, a spus Cătălin Mahu, potrivit ziare.com.
Citește și Ce salariu are un însoțitor de zbor la Emirates Airlines. Se fac angajări
Proprietarul lanțului de restaurante ”La Mama” consideră că se poate trăi decent în România ca ospătar.
„Practic, în momentul în care un om se duce în Germania și muncește acolo, pe 1.500 de euro, iar 1.000 de euro plătește chirie, el își dă seama că mai bine stă în România, cu o chirie de 250 de euro, cu altă valoare a coșului alimentar și poate nu câștigă 1.500 de euro, ci 1.000 de euro din salariu și tips. La final, când trage linie, îi rămân alți bani în buzunar, poate mai mulți, decât dacă ar fi făcut aceeași muncă în Germania.
Veniturile unui om, azi, în România, nu trebuie comparate cu a altei persoane, dintr-o țară străină. Structura de venituri și cheltuieli trebuie comparată”, a mai spus Cătălin Mahu, potrivit sursei citate.