Câți bani câștigi, de fapt, într-un an de zile dacă pui la bancă 1000 de euro. Cu alte cuvinte, vă explicăm cât de profitabilă este deschiderea unui depozit bancar.
Depozitul la termen reprezintă una dintre cele mai populare metode de economisire. Această metodă presupune depunerea unei sume de bani la bancă pentru o perioadă determinată. Termenele de depunere pot varia, de obicei, între 1 lună, 3 luni, 6 luni sau 12 luni, dar pot exista și opțiuni pe mai mulți ani.
Pentru a deschide un astfel de depozit poți merge la sediul băncii sau o poți face și online, prin aplicațiile de banking. Înainte de a deschide depozitul online, trebuie să îți alimentezi contul bancar cu suma dorită. Dacă alegi varianta de a merge într-o sucursală, poți depune banii direct la casierie. Deschiderea depozitului se face prin semnarea unui contract care stipulează condițiile economisirii, iar o copie a acestuia îți va fi predată.
La data scadentă, banca fie va vira suma depozitată direct în contul curent al clientului, fie banii vor fi retrași numerar de la sediul băncii. De asemenea, există și posibilitatea ca banii să fie transferați către alte bănci.
Atenție, sunt bănci care solicită un comision în momentul retragerii numerarului, însă sunt și oferte care permit retragerea gratuită în ziua scadenței. Pentru sume mari, cel mai simplu mod de retragere este prin ordin de plată, care permite transferul fondurilor în contul bancar sau pe un card.
Câți bani câștigi din dobânzi la Banca Transilvania în 2025?
La Banca Transilvania, depozitele la termen beneficiază de dobânzi fixe pe întreaga perioadă. Pentru depozitele pe 2 și 3 ani, dobânda se plătește anual. De exemplu, dobânda pentru depozitele în euro pe 1 an este de 1.50%.
Dobânzile oferite de BCR, BRD și ING
BCR oferă dobânzi pentru depozitele la termen, cu flexibilitate și bonus de dobândă. Suma minimă pentru deschiderea unui depozit este de 200 de euro, iar dobânda standard pe 1 an este de 1.00%.
BRD plătește dobânzi fie la scadență, fie lunar, în avans. Pentru depozitele pe 1 an, dobânda este de 1.15% la ghișeu și 1.65% dacă depozitul este deschis online, potrivit Fanatik.
ING oferă dobânzi mai mari pentru clienții cu salariul virat la bancă. De exemplu, pentru un depozit pe 3 luni, dobânda este de 3.9%, iar pentru un depozit pe 6 luni, aceasta ajunge la 4.4%. Dobânda pentru depozitele pe 1 an este de 4.8%.
CEC Bank oferă dobânzi atractive pentru depozitele online: 4.25% pentru 1 lună, 4.95% pentru 6 luni și 5.25% pentru 1 an.
Raiffeisen Bank propune depozite pe 1, 3, 6 sau 12 luni, cu o dobândă de 4.40% pentru 3 luni și 4.90% pentru 1 an. Suma minimă pentru deschiderea unui depozit este de 500 de lei.
Ce impozit plătești pe dobânzile din depozitele bancare
Românii trebuie să știe că dobânzile din depozitele bancare sunt impozitate la sursă. Începând cu 2025, cei care câștigă mai mult de 19.800 de lei din dobânzi vor trebui să plătească contribuția la CNAS. Valoarea contribuției se calculează în funcție de plafonul salarial, iar cei care nu ating aceste praguri sunt scutiți de plată.
Ce spun experții bancari despre depozitele la termen?
Experții bancari avertizează că depozitele la termen sunt o metodă prin care banii rămân blocați, fără a genera randamente semnificative.
Iancu Guda, expert financiar, sugerează că o alternativă mai profitabilă ar fi investirea banilor pe piața de capital, pentru a stimula lichiditatea în economie.
„În România, 90% din bani sunt îngropați în economii sau imobiliare. Ar trebui să ne îndreptăm spre investiții la bursă pentru a ajuta economia să crească,” a declarat Guda, potrivit hotnews.ro.